Як відмова від куріння впливає на здоровʼя людей з хворобами серця
Як відмова від куріння впливає на здоровʼя людей з хворобами серця

Як відмова від куріння впливає на здоровʼя людей з хворобами серця

Це дослідження анонсували на Європейському кардіологічному конгресі. У ході CLARIFY – міжнародного проспективного дослідження за участю 32 тисяч пацієнтів, які страждають на ішемічну хворобу серця, фахівці оцінили, як припинення куріння впливає на ймовірність серцевих проблем.

Нове дослідження відмови від куріння

Основну увагу приділяли аналізу інцидентів серцево-судинної смерті або інфаркту міокарда протягом 5-річного періоду моніторингу. До дослідження увійшли пацієнти, яким встановили діагноз приблизно 6,5 років тому: на момент старту дослідження 41,3% учасників ніколи не курили, 46,2% були екскурцями, і 12,5% все ще курили.

Серед тих, хто курив у момент встановлення діагнозу, 72,8% відмовилися від цигарок протягом першого року, тоді як 27,2% припинили куріння пізніше.

Важливість відмови від куріння у людей з хворобами серця

Ті, хто відмовився від куріння відразу після діагностики, знизили ризик негативних серцево-судинних подій на 44%, тоді як зменшення споживання тютюну не дало помітної користі. Кожен додатковий рік куріння підвищував ризик на 8%.

Хоча курці, які кинули курити, швидко досягли значного зниження серцево-судинного ризику порівняно з курцями, вони так і не досягли рівня серцево-судинного ризику пацієнтів, які ніколи не курили, навіть після кількох років відмови від цигарок.

Джерело матеріала
loader
loader