Одну з вулиць Львова пропонують перейменувати на честь письменниці Вікторії Амеліної
Одну з вулиць Львова пропонують перейменувати на честь письменниці Вікторії Амеліної

Одну з вулиць Львова пропонують перейменувати на честь письменниці Вікторії Амеліної

Активісти проєкту «Деколонізація. Україна» надіслали звернення до Львівської міської ради з проханням перейменувати вулицю Аральську.

У Львові запропонували перейменувати вулицю на честь української письменниці Вікторії Амеліної, яка загинула внаслідок російського ракетного удару по Краматорську. Про це повідомили активісти проєкту «Деколонізація. Україна».

«Надіслали звернення до Львівської міської ради з проханням перейменувати вулицю Аральську іменем Вікторії Амеліної. (...) Назва Аральська не має жодного стосунку до Львова і є лише тому, що у совєцькому союзі, під чиєю окупацією був Львів, було таке море», — йдеться в повідомленні.

Вулиці поблизу Аральської мають назви Олени Теліги, Олександра Олеся та Олега Ольжича. Таким чином, у «Деколонізація. Україна» переконані, що перейменування вулиці на честь Вікторії Амеліної «створить відповідний топонімічний ансамбль».

Нещодавно ми також повідомляли про те, що наступного року італійський медіахолдинг Linkiesta у співпраці з Українським ПЕН запустить видавничий дім української та італійської літератури Vika. Назва видавництва є даниною пам'яті загиблій письменниці Вікторії Амеліній. 

Амеліна була авторкою роману «Синдром листопаду, або Homo Compatiens» (2014 рік), роману «Дім для Дома» (2017 рік), дитячих книжок «Хтось, або Водяне Серце» (2016 рік) та «Е-е-есторії екскаватора Еки» (2021 рік).

У 2021 році вона стала лауреаткою літературної Премії імені Джозефа Конрада. Того ж року заснувала Нью-Йоркський літературний фестиваль, що відбувався в селищі Нью-Йорк у Бахмутському районі Донецької області.

З літа 2022 року Вікторія Амеліна долучилася до правозахисної організації Truth Hounds, з якою працювала як документаторка воєнних злочинів на деокупованих територіях на сході, півдні та півночі України, зокрема в Капитолівці на Ізюмщині, де знайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка.

Вже після смерті Вікторія Амеліна стала однією з номінанток премії «Читомо», а також отримала Премію за свободу слова від Норвезької спілки письменників.  У січні 2024 року президент Володимир Зеленський нагородив Амеліну посмертно орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

У лютому британське видавництво Jetstone випустило збірку «Writing Under Fire: Poetry and Prose from Ukraine and the Black Country» («Писати під вогнем: Поезія і проза з України та Black Country»), присвячену пам’яті загиблої української письменниці.

У червні стало відомо, що одне з найстаріших світових видавництв Macmillan Publishers St. Martin’s Press у США також опублікує книгу Вікторії Амеліної «War & Justice Diary: Looking at Women Looking at War» («Щоденник війни і правосуддя: Дивлячись на жінок, що дивляться на війну»).

  • Читайте також: Справа Вікторії Амеліної і те, у що вона вірила, має тривати. І це наш обов'язок і відповідальність

Фото: Вікторія Амеліна / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Львів
Джерело матеріала
loader