ЕКО для океану. Учені знайшли спосіб врятувати коралові рифи від закипання: що вони пропонують
ЕКО для океану. Учені знайшли спосіб врятувати коралові рифи від закипання: що вони пропонують

ЕКО для океану. Учені знайшли спосіб врятувати коралові рифи від закипання: що вони пропонують

Обнадійливі результати показують, що 90% обстежених молодих коралів значно краще переносять неймовірну спеку.

Кліматична криза вже тут, у результаті світ зіткнувся з екстремально високими температурами. Причому від спеки страждають живі організми не тільки на суші, а й в океані. Наприклад, коралові рифи по всій земній кулі опинилися під загрозою вимирання через те, що температура води в океані значно піднялася. На щастя, вчені, схоже, придумали, як їх врятувати, пише The Guardian.

Під час експерименту вчені виростили молоді корали за допомогою екстракорпорального запліднення (ЕКЗ), а потім висадили їх на рифи навколо США, Мексики та Карибського басейну. Результати експерименту виявилися перспективними: більшість створених методом ЕКЗ коралів пережили торішню рекордну морську хвилю тепла. Відомо, що старі корали значно постраждали в цій сутичці зі спекою.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Результати дослідження показують, що 90% обстежених молодих коралів, створених методом ЕКЗ, залишилися здоровими й барвистими. Їм також вдалося утримати водорості, що знаходяться всередині них і забезпечують їх харчуванням. Водночас зі старих коралів лише близько 25% змогли залишитися здоровими. Решта, включно з великими колоніями, які могли жити століттями, або знебарвлювалися від спеки, витісняючи водорості зі своїх тканин і стаючи білими, або бліднули, витісняючи частину водоростей. Деякі загинули від спеки до проведення дослідження.

За словами провідної авторки дослідження і директорки з досліджень у Secore International, організації зі збереження рифів, докторки Маргарет Міллер, рекордна хвиля спеки в океані виявилася смертельною, проте вони з командою були вражені й здивовані, що вона стала настільки екстремальною.

Зазначимо, що вчені розводили молоді корали протягом останніх п'яти років з використанням версії ЕКЗ, розробленої Secore. Дайвери збирали ікру коралів, яку використовували для запліднення яєць у лабораторії. Отримані молоді корали потім висаджувалися на рифи по всьому Карибському морю для формування колоній.

Член дослідницької групи висаджує молоді корали недалеко від Пуерто-Морелос у Мексиці
Фото: Raul Tecalco Renteria/SECORE International

Раніше більшість зусиль з порятунку коралів в океані були зосереджені на методах фрагментації, коли корали розбиваються на більш дрібні частини та пересаджуються на нове місце. Однак цього разу вчені пішли іншим шляхом: замість того, щоб виробляти точних клонів, вони застосували розведення коралів методом ЕКЗ. Це збільшило генетичну різноманітність, даючи коралам більше шансів на виживання.

У дослідженні було використано 771 корал — це лише частина з тисяч, які щорічно розводять Secore і партнерські інститути. Всі вони тепер мешкають на відновлених рифах біля берегів Мексики, Домініканської Республіки, Віргінських островів і голландських карибських територій Бонайре і Кюрасао.

Водночас учені визнають, що все ще не зовсім зрозуміло, чому молоді рифи більш стійкі до спеки. Утім, кілька гіпотез все ж існує. По-перше, припускається, що вони можуть спробувати кілька типів водоростей, деякі з яких переносять тепло краще, ніж інші. Вченим відомо, що корали обирають типи водоростей, які надалі будуть їм корисні. По-друге, передбачається, що в міру дорослішання корали просто стають менш стійкими до теплового стресу.

Раніше Фокус писав про те, що вчені знайшли гігантський кораловий риф, який перевернув їхні уявлення про океан.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader