Експерт пояснив, чому Росію треба примушувати до миру
Експерт пояснив, чому Росію треба примушувати до миру

Експерт пояснив, чому Росію треба примушувати до миру

Росія прагне до переговорів з Україною виключно на своїх умовах. У поведінці Кремля можна спостерігати два полюси — Захід вони лякають ядерним ударом і ескалацією війни, а щодо своїх союзників і партнерів по БРІКС намагаються проводити більш гнучку лінію, просуваючи тему миру. Але просто так РФ на мир не піде. Її треба примусити.

І саме на це націлений той план, який президент України Володимир Зеленський везе до США. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав політолог Володимир Фесенко.

Коментуючи так звані мирні ініціативи Китаю і Бразилії, політолог наголосив: вони не передбачають проведення переговорів виключно на російських умовах.

"Росія хоче перемовин тільки на своїх умовах. І ось тут є зазор, оскільки китайський і бразильський "мирний план" не припускають, що мають бути переговори тільки на російських умовах, що Україна має піти на односторонні поступки. Там є скоріше натяк на те, що треба рахуватися, що, мовляв, у Росії перевага, треба погоджуватися на якісь поступки. Але це все сформульовано в завуальованій формі. А Росія висуває конкретні претензії, що для нас категорично неприйнятно", — сказав Фесенко.

Велика частина російських вимог, точніше практично всі, для України не тільки неприйнятні, вони образливі. І вони не будуть прийняті ані українським керівництвом, ані суспільством, наголосив політолог.

На його думку, позиція Китаю гнучкіша, хоча й далеко не збігається з позицією України.

"Але Москва змушена рахуватися з тим, що і Китай, і Індія, і Бразилія, країни-члени БРІКС, партнери РФ по цій організації, дедалі частіше і наполегливіше говорять про необхідність завершення війни. Говорять трохи в іншій тональності, стримано, не так, як ми ставимо це питання. Але, тим не менш, це теж тиск на Москву. Не прямий, швидше м’який, це заклики. Але Москва змушена з цим рахуватися", — акцентував спікер.

Зараз, за його словами, росіяни активно намагаються лякати Захід.

"Їхня політика щодо Заходу — це налякати. Налякати західних лідерів, налякати західне суспільство можливістю використання ядерної зброї, ризиками ядерної війни. І на когось це діє. Наприклад, син Дональда Трампа і колишній кандидат у президенти США Роберт Кеннеді молодший висловилися, що, мовляв, не дратуймо Росію, не дай боже почнеться ядерна війна, тож краще домовлятимемось із РФ, а не допомагатимемо Україні. Але така позиція не поділяється багатьма в США. І не тільки в цій країні", — зазначив Фесенко.

Не так давно в Лондоні спільно виступали керівники спецслужб США і Великої Британії. І вони разом заявили про те, що Росія у своєму ядерному шантажі багато в чому блефує, доповнив Фесенко.

"Категорично проти використання ядерної зброї в нинішній війні виступає і Китай. Пекін про це говорив ще у 2022 році. Я думаю, є неформальні сигнали щодо цього. Тому Москва змушена лавірувати. Вони Захід лякають ядерною загрозою і ескалацією війни. Іноді це, на жаль, працює. А стосовно своїх союзників і партнерів по БРІКС росіяни намагаються проводити більш гнучку лінію, їм вони просувають мирну тему. І вони формально кажуть, що, мовляв, ми за китайський план", — наголосив експерт.

Напередодні, за словами політолога, прозвучала заява міністра оборони Нідерландів, який наголосив, що, судячи з поведінки Росії, вона не збирається припиняти війну ані цього, ані наступного року.

"Це хитра російська політика, яка, з одного боку, нібито оливкова гілка миру, але тільки лише скоріше як тактичний інструмент, як виверт, як мімікрія, з огляду на те, що в міжнародній громадській думці все більше закликів до миру, до завершення війни. При цьому вони погрожують зброєю і не збираються війну припиняти. І це теж дуже помітно. Тому ось така двоїста, цинічна і підла позиція Росії. І в цій двоїстості вся сутність нинішньої політики РФ. Тому Росію треба примушувати до миру. Просто так вона на мир не піде. Її треба примусити. І саме на це і націлений той план, який президент України Володимир Зеленський везе до США", — резюмував Фесенко.

Джерело матеріала
loader
loader