Найкорисніший овоч у світі: цей недорогий продукт містить найцінніші речовини для організму
Найкорисніший овоч у світі: цей недорогий продукт містить найцінніші речовини для організму

Найкорисніший овоч у світі: цей недорогий продукт містить найцінніші речовини для організму

Центр контролю та профілактики захворювань (CDC) Департаменту охорони здоров’я та соціального забезпечення США визначив найкорисніший овоч у світі.

Це помідори. Напевно, всім подобаються соки, салати, супи і соуси з цього соковитого смачного овоча. Окрім відмінних смакових властивостей помідори мають неоціненну користь для нашого здоров'я. Розповідаємо, чому помідори є найкориснішими овочами, як їх правильно вживати.

Яка поживна цінність помідорів

Згідно даних клініки Клівленда (США) сирий помідор містить ключові поживні речовини у таких кількостях:

  • 17 грамів вітаміну С, що складає 19% добової норми, рекомендованої для дорослих;
  • 10 мікрограмів вітаміну K, це 8% добової норми;
  • 296 міліграмів калію, 6% добової норми;
  • 19 мікрограмів фолієвої кислоти, 5% добової норми.

Також помідори містять два види найпотужніших амінокислотних сполук – лікопен і бета-каротин. Які боряться з вільними радикалами, що пошкоджують ДНК.

Яка користь помідорів для організму людини

  • Помідори запобігають хворобі на рак. Завдяки умісту сильних антиоксидантів помідори нівелюють ризик утворення ракових клітин в організмі. Вживання помідорів попереджає захворювання на рак серця, простати та кишківника. Антиоксидант лікопен найкраще засвоюється з термічно оброблених овочів – соку, томатної пасти, супу та кетчупу.
  • Помідори покращують роботу головного мозку. Томатний сік за вмістом корисних речовин перевищує навіть цитрусові соки. Лікарі рекомендують пити його усім, хто хоче підвищити активність мозку та зміцнити свій імунітет.
  • Помідори допомагають схуднути. За рахунок умісту клітковини овочі добре насичують, тому після вживання томатного супу чи легкого салату з помідорами довго не хотітиметься їсти. Таке харчування зовсім не шкодитиме фігурі, адже на 100 грамів продукту припадає лише 24 ккал.
  • Помідори корисні для покращення метаболізму та належної роботи щитоподібної залози. За рахунок вмісту йоду, овочі налагоджують правильне функціонування цих систем організму, запобігаючи ожирінню печінки.
  • Підтримують здоров’я шкіри. За рахунок умісту вітаміну С помідори сприяють виробленню колагену. Ця білкова сполука відповідає за молодість та пружність шкіри, еластичність зв’язок та хрящової тканини.  

Як правильно вживати помідори

  1. Суп та салати з помідорів варто вживати з оливковою олією, яка підсилюватиме смак та користь овочів.
  2. У страви та напої з помідорами замість перцю й солі краще додавати зелень – петрушку та кріп.
  3. Заморожені помідори містять в рази більше вітамінів та поживних речовин, ніж консервовані. Тому на зиму краще запасатися свіжими замороженими овочами.

Японські вчені назвали напій, який покращує якість сну людей похилого віку

Названо 9 найкорисніших рибних консервів: їх рекомендовано їсти якомога частіше, і ось чому

Цей копійчаний продукт варто їсти щодня: захищає від вірусів і хронічних захворювань

Джерело матеріала
loader