Новий замах на Трампа, або Скільки треба часу проросійським пропагандистам, щоб звинуватити Україну в катастрофах, злочинах і терактах за кордоном
Новий замах на Трампа, або Скільки треба часу проросійським пропагандистам, щоб звинуватити Україну в катастрофах, злочинах і терактах за кордоном

Новий замах на Трампа, або Скільки треба часу проросійським пропагандистам, щоб звинуватити Україну в катастрофах, злочинах і терактах за кордоном

Цього разу запізнилися на годину — 16 вересня пропагандисти пізніше, ніж після замаху 14 липня, пов’язали Україну зі спробою нападу на Дональда Трампа. Рекорд швидкості звинувачень — 55 секунд, коли стріляли у словацького прем’єра Фіцо.

15 вересня у Флориді біля гольф-клубу, в якому в той час перебував кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп, пролунали постріли. Ніхто не постраждав. Як повідомили журналісти Associated Press і фактчекери BBC Verify, кандидат у президенти США був за кількасот метрів від місця, де стріляли.

Після пострілів затримали 58-річного громадянина США. У 2020 році він, за інформацією Associated Press, підтримував переобрання Дональда Трампа президентом та Республіканську партію США загалом. А потім став підтримувати Демократичну партію. Також затриманий опублікував самвидавом книжку, в якій, як пише кореспондент The New York Times Ґленн Траш, висловлював бажання «воювати й, можливо, померти за Україну».

У березні 2023 року видання The New York Times брало коментар у нині затриманого з підозрами в замаху на Трампа та розповідало, що він провів кілька місяців в Україні. І мав ідеї залучити афганських біженців із військовим досвідом до Українського іноземного легіону. Доказів успішного втілення намірів чоловіка автори статті не знайшли. 15 вересня, після новин про замах на Трампа, співавтор тієї статті Томас Ґіббонс-Нефф розповів, що його співрозмовник 2023 року не воював в українському Інтернаціональному легіоні. А його ідеї привозити в Україну афганських чоловіків, підкуповувати чиновників, щоб робити їм паспорти інших держав, виглядали нереалістичними ще у 2023 році. Проте Ґіббонс-Нефф і його співавтор усе одно вмістили у свою статтю позицію нині підозрюваного.

В українському Інтернаціональному легіоні в обід 16 вересня повідомили, що чоловік, якого затримали з підозрою в спробі замаху на Трампа, «не має жодного стосунку до підрозділу».

«Я буду відвертою: я засуджую політичне насильство. Ми всі повинні зробити все можливе, щоб цей інцидент не призвів до ще більшого насильства», — прокоментувала новини про замах на Трампа кандидатка у президенти США від Демократичної партії, чинна віцепрезидентка США Камала Гарріс близько шостої ранку за київським часом.

Схожу позицію висловив Президент України Володимир Зеленський в обід 16 вересня:

«Наш принцип: верховенство права понад усе, і політичному насильству немає місця ніде у світі. Щиро сподіваємося, що всі будуть в безпеці».

Тимчасом як медіа починали поширювати позиції американських посадовців про неприпустимість політичного насильства, у російськомовних телеграм-каналах уже години чотири замах на Трампа пов’язували з Україною. Перший привід для цього — що затриманий у соцмережах публікував заклики «воювати за Україну». Таких формулювань було 57 у масиві із 5619 публікацій у російськомовних телеграм-каналах за 15–17 вересня 2024 року, які надали «TeleZip / Mantis Analytics». Пошуковий запит містив слова російською: «замах» i «Трамп». Виходячи з отриманого масиву даних, уперше це формулювання вжили в телеграм-каналі російського видання RT 16 вересня о 1:22 ночі за Києвом. Цей канал має майже 988 тисяч підписників. Інший привід для пов’язування підозрюваного з Україною — згадки його книжки «Ukraine's Unwinnable War». Про неї в масиві згадали 77 разів. Ще один привід для згадок — що підозрюваний нібито намагався залучити громадян Афганістану воювати в Україні. Вперше про це повідомили о 1:38 за Києвом у телеграм-каналі з майже 30 тисячами підписників. Згадки Афганістану згодом ще 276 разів повторили російськомовні телеграм-канали. Згадки українського Інтернаціонального легіону в масиві даних були, щонайменше, 205 разів. Слово «Україна» та похідні від нього в масиві траплялися 1793 рази.

До звинувачення України залишилось…

Перше повідомлення в російськомовних телеграм-каналах із новинами про замах на Трампа в нашій вибірці з’явилися за 13 секунд по півночі 16 вересня. Тобто в авторів російськомовних телеграм-каналів зайняло близько години та 21 хвилини, щоб пов’язати затриманого з Україною. І в цьому випадку вони спиралися не на фейки чи домисли, а інтерпретували статті The New York Times та інших видань і публічні сторінки затриманого.

Ми проаналізували масиви публікацій у телеграмі про ще п’ять катастроф, терактів чи замахів на політиків, які стались у 2024 році за сотні чи тисячі кілометрів від кордонів України, щоби з’ясувати, скільки часу потребують пропагандисти на звинувачення України чи держав Заходу. Ми аналізували публікації в телеграмі про:

  • теракт у російському торговельному центрі «Крокус Сіті Холл» 22 березня 2024 року;
  • замах на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо 15 травня 2024 року;
  • загибель президента Ірану Ібрагіма Раїсі та ще кількох осіб через падіння вертольота 20 травня 2024 року;
  • напад терористів на синагогу та православний храм у Махачкалі й Дербенті, що в Росії, 23 червня 2024 року;
  • замах на кандидата у президенти США Дональда Трампа 14 липня 2024 року.

Російські дезінформаційні повідомлення в кожному з цих випадків ми аналізували та спростовували за гарячими слідами. Але тоді ми не зосереджувалися на тому, скільки часу потрібно пропагандистам, щоб прив’язати до резонансної події Україну. Для цього ми скористалися масивами даних від «TeleZip / Mantis Analytics». У кожному з п’яти випадків ми працювали з повідомленнями з телеграму, створеними в дату скоєння злочину чи катастрофи плюс два дні після.

Найменше часу в пропагандистів зайняло звинувачення України в замаху на прем’єра Словаччини Роберта Фіцо.

Між першим повідомленням про замах і звинувачення в цьому України минуло 55 секунд. Найпершим почав звинувачувати Україну проросійський телеграм-канал із не менш ніж тисячею підписників. А далі цю тезу повторили відоміші російські пропагандисти, зокрема Маргарита Симоньян.

За 15 хвилин після першого повідомлення про замах на Фіцо директор «Інституту нового суспільства» Василь Колташов, гість пропагандистських токшоу й «експерт» медіа, фінансованих із державного бюджету Росії, у телеграмі написав, що, окрім прем’єра, «громадяни України готували замах на словацького президента Петера Пеллегріні». Як написав пропагандист у своєму телеграм-каналі з трьома тисячами підписників, інформація про «сенсацію» нібито надійшла йому «з Чехії».

Колташов був першим, хто в російських телеграм-каналах також звинуватив у замаху на Фіцо США та «євробюрократів». Сталося це в наступному дописі, опублікованому за 18 хвилин і 10 секунд після першого повідомлення в телеграмі про замах на словацького прем’єра:

«Вважаю, що за замахом на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо стоять США. Особливо вигідно євробюрократії. “Шукай, кому вигідно”, а з цим повна ясність: влада США в Європі тримається на НАТО та ЄС — їх Фіцо критикував».

За замах на Фіцо судять громадянина Словаччини, який мав відмінні від Фіцо політичні погляди.

Слідство встановлює й мотиви підозрюваних в обох нападах на кандидата у президенти США Дональда Трампа. Тоді як у російськомовних пропагандистських телеграм-каналах у спробі вбивства Тампа 14 липня український безпілотник звинуватили вже за 12 хвилин після першого повідомлення про замах.

«Вогонь був відкритий з українського дрона “Лелека-100”», — написав російський «воєнкор», який має в телеграмі майже 6 тисяч підписників.

Для звинувачення політичних опонентів Трампа — демократів — у замаху на нього у пропагандистських телеграм-каналах пішла година. У російському «воєнкорівському» телеграм-каналі з 753 тисячами підписників написали, що «замовник замаху — адміністрація Байдена».

 Новий замах на Трампа, або Скільки треба часу проросійським пропагандистам, щоб звинуватити Україну в катастрофах, злочинах і терактах за кордоном - Фото 1

Серед інших держав найшвидше бездоказово звинуватили Британію в «організації падіння вертольота», внаслідок якого загинув президент Ірану. Звинувачення в телеграмі опублікували за 4 хвилини та 7 секунд після першого повідомлення. Першим його поширив телеграм-канал із 57 тисячами підписників, який поширює російську пропаганду на тимчасово окупованих територіях України:

«Вигідно тільки тим, хто посилено розгойдує геополітичний човен у всьому світі, залишаючись осторонь, але розраховуючи спіймати свою рибку в каламутній воді. Куратори Туреччини, а значить і Азербайджану. Тобто та сама англійка, яка вічно паскудить».

Україну в загибелі Ібрагіма Раїсі не звинувачували. Лише в російському телеграм-каналі на понад 2 тисячі підписників українців звинуватили у зловтішанні через смерть президента Ірану:

«Найбільш активно на цьому святкуванні себе проявили зовсім не євреї, а... так, ви вгадали, українці», — написали в телеграм-каналі, цитуючи новину про падіння вертольота в Ірані з іншого російського телеграм-каналу із двомільйонною аудиторією.

У цьому випадку пропагандисти, ймовірно, намагалися підсилити стереотип про українців як «нещадних людей», які радіють чужому горю чи «люблять» завдавати його іншим. Цей стереотип російська пропаганда, зокрема, вже десятиліття повторює у звинуваченнях України в обстрілах цивільних жителів тимчасово окупованих територій України.

Україну раніше за інші держави звинувачували й у терактах, які здійснювали мусульманські мігранти чи мусульмани — громадяни Росії в березні та червні 2024 року. Що «хохли влаштували теракт у “Крокус Сіті Холл», у пропагандистському телеграм-каналі із 26 тисячами підписників написали за 26 хвилин після першого повідомлення в телеграмі про теракт. Перше звинувачення США у підготовці цього теракту відбулося за 31 хвилину після першого повідомлення про теракт на цій платформі. Приводом для звинувачення США стало те, що дипломати цієї держави перед терактом поінформували росіян: представники терористичного угруповання готують теракт у Росії.

Для звинувачення України в терактах проти християнських і єврейських релігійних спільнот у Махачкалі й Дербенті адміністратори пропагандистських телеграм-каналів потребували 2 години 7 хвилин, а для звинувачень НАТО — 2 години 18 хвилин. Імовірно, це сталося тому, що ці напади відбулися зранку в неділю. Але в цьому випадку політичний статус тих, чиї звинувачення поширювали в телеграмі першими, був вищим порівняно з першоджерелами звинувачень України у причетності до інших терактів на території Росії:

«Депутат Держдуми від Дагестану [Абдулхакім] Гаджиєв вважає, що за терактом у республіці стоять спецслужби України та країн НАТО», — так написали, наприклад, у липецькому телеграм-каналі на 6 тисяч підписників. А також у десятках російських інтернет-медіа.

Таким чином, аналіз шести резонансних подій, від теракту у «Крокус Сіті Холл» до замахів на Дональда Трампа, демонструє, що бездоказові звинувачення України та держав Заходу стали ледь не обов’язковим атрибутом реакції російських пропагандистів на резонансні новини. У чотирьох із шести випадків Україну звинувачували у причетності до катастроф, замахів і терактів. Рекорд установили під час замаху на словацького прем’єра Роберта Фіцо — лише за 55 секунд (!) після першої згадки про подію в телеграмі з’явилося перше звинувачення України.

Такі звинувачення з однаковою ймовірністю першими поширюють як маловідомі телеграм-канали з невеликою аудиторією, так і впливовіші російські пропагандисти, політики та дипломати. Що може свідчити про віддавання переваги конспірологічним версіям подій частиною російських політиків, експертів і пропагандистів. І що головною ціллю їх повідомлень є пропаганда, а не інформування.

Бездоказові звинувачення України чи держав Заходу в рамках «бомбардування версіями причин резонансних подій», як правило, не приживаються поза контрольованим російською пропагандою медіапростором. У випадку замаху на Фіцо та першого замаху на Трампа офіційні розслідування швидко спростували версії про причетність України. Однак щодо подій на території Росії такі звинувачення можуть циркулювати значно довше та ставати частиною псевдофактів, якими послуговується російська пропаганда. Оскільки розслідування там часто мають на меті не встановити істину, а «підтвердити» потрібне владі й озвучене пропагандистами твердження.

Звинувачення України чи держав Заходу у терактах чи катастрофах на території Росії має на меті приховати проблеми російської контррозвідки. Так пише оглядач міжнародної політики «Дзеркала тижня» Володимир Кравченко. Він написав, що «трагедія в “Крокус Сіті Холі” — це провал російських спецслужб, які, сконцентрувавшись на боротьбі з донаторами ЗСУ, прихильниками Навального та геями, проґавили загрозу в особі ІДІЛ. Провал, що демонструє серйозні проблеми в роботі ФСБ з ісламістським підпіллям».

У випадку з другим замахом на Трампа адміністратори телеграм-каналів затягнули зі звинуваченнями України, мабуть, через пізній час. Судячи з нашого аналізу, протягом робочих годин у будні вони набагато жвавіше придумують «докази вини» України та держав Заходу. Аргументи на користь зв’язку України із замахом на американського кандидата у президенти ненавмисне підготували журналісти американських медіа, коли подавали колишнього будівельника з нереалістичними ідеями як «спеціаліста з вербування людей на війну в Україні». Зокрема, так зробили журналісти 92-го за популярністю у світі та 29-го — у США сайту видання The New York Times (згідно зі статистикою сервісу Similar web, яка не завжди є максимально точною, однак дає приблизне уявлення про відвідування сайтів. — «ДМ»).

Щоб не пропускати найголовніших матеріалів Центру досліджень «Детектора медіа», підписуйтеся на розсилку. Вона виходить кожні два тижні.

Ілюстрація на головній та інфографіка: Наталія Лобач

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги за темою
США Дональд Трамп вибори в США
Джерело матеріала
loader
loader