Ексрадники Трампа створили сайт, який поширює дезінформацію про Україну – The Guardian
Ексрадники Трампа створили сайт, який поширює дезінформацію про Україну – The Guardian

Ексрадники Трампа створили сайт, який поширює дезінформацію про Україну – The Guardian

Група колишніх співробітників Дональда Трампа допомогли створити проросійський сайт Intelligencer, який розповсюджує теорії змови про війну Росії проти України. Про це пише The Guardian.

Діяльність сайту розпочалася у 2022 році в Австралії з маловідомого радіо «ТНТ», на якому часто звучали проросійські погляди на війну в Україні та теорії змови щодо Covid-19. Одна з власниць радіостанції Дженніфер Сквайерз розповіла, що Intelligencer створили для доповнення «ТНТ», а для його розробки запросили американського журналіста Джорджа Еліасона. Він живе на сході України вже понад 10 років і раніше виступав на RT, де звинувачував українську владу у війні в Україні.

Згодом Сквайерз та співвласник Майк Раян відмовилися від ідеї створення вебсайту та намагалися відмежуватися від проєкту, однак Еліасон продовжив роботу, залучивши людей, які раніше виступали в його радіошоу.

Сайт запустили наприкінці 2023 року. Серед членів правління – колишні помічники і співробітники Трампа, зокрема експомічник політика Джордж Пападопулос та його дружина Сімона Манджіанте, а також Анна Сорока, радниця ватажка так званої «ЛНР» Леоніда Пасічника.

Джордж Пападопулос працював помічником з питань зовнішньої політики в кампанії Трампа у 2016 році. Через два роки він визнав себе винним у брехні ФБР про свої контакти з пов'язаною з Кремлем особою, яка сказала йому, що Росія має компромат на Гілларі Клінтон. Його дружина Манджіанте у січні опублікувала на Intelligencer інтерв'ю з українським ексдепутатом Андрієм Деркачем. Він повторив заяви про нібито хабарництво сім'ї Байденів в Україні.

Згодом Манджіанте разом з прокремлівським американським режисером українського походження Ігорем Лопатьонком випустили документальний фільм про Хантера Байдена «Ноутбук Хантера: Реквієм для України». Сценарій до фільму написав Еліасон.

До слова, США запровадили санкції проти російської телекомпанії Russia Today, а також «ТВ-Новости» та «Евразия». Під американськими обмеженнями також опинився російський пропагандист Дмитро Кисельов.

Джерело матеріала
loader
loader