Ексрадники Трампа допомагають розвивати проросійський вебсайт з дезінформацією
Ексрадники Трампа допомагають розвивати проросійський вебсайт з дезінформацією

Ексрадники Трампа допомагають розвивати проросійський вебсайт з дезінформацією

Група колишніх радників та агентів експрезидента США Дональда Трампа допомогла створити проросійський вебсайт Intelligencer, який зазвичай розповсюджує дезінформацію. На сайті, зокрема, публікують фейки про війну в Україні, вибори та вакцини.

Серед тих, хто допомагає розвивати сайт – колишній політичний помічник Трампа Джорж Пападопулос та його дружина Сімона Манджіанте. Вони та інші союзники експрезидента США стали членами редакційної колегії Intelligencer.

Сайт розвивається на тлі того, як США намагаються подавити російський вплив перед майбутніми виборами президента у листопаді.

Щобільше, Intelligencer, схоже, набирає популярності. Зокрема у серпні інтернет-трафік вебсайту зріс на 300%, а його статті поширювали у соцмережах конспіролог Алекс Джонс, експрацівник Білого дому при президентстві Трампа Гарретт Зіглер та експомічник Трампа Роджер Стоун.

Доцентка кафедри новин та політичних комунікацій Університету Монаша (Австралія) Емма Браянт зауважила, що використання публічних осіб для поширювання новин – нова тактика для розповсюдження дезінформації.

“Після вторгнення в Україну Росія все більше змушена покладатися на мережі проксі та впливових осіб, чий конспірологічний “бренд” створює дохід і аудиторію за допомогою монетизації соціальних медіа, і деяких з яких Росія зараз спіймала на прихованому субсидуванні”, – сказала вона.

Хто є власником вебсайту і хто фінансує його важко встановити. Немає і прямих доказів того, що за ним стоїть Кремль. На вебсайті не вказано жодної юридичної особи, а лише юридичну адресу у Лос-Анджелесі.

Хоча більша частина вмісту вебсайту зосереджена на питаннях, пов’язаних з американською політикою, сайт фактично розпочався в Австралії з маловідомого медіа під назвою TNT Radio, яке було запущено у 2022 році. Ведучі та гості шоу часто заперечують зміни клімату, обговорюють питання культурної війни у США, дотримуються проросійських поглядів на війну в Україні та поширюють конспірологічні теорії щодо Covid-19.

Дженніфер Сквайрс, одна з власниць TNT Radio, розповіла, що Intelligencer був необхідний як письмова версія радіостанції. Вона звернулась до американського журналіста Джорджа Еліасона з проханням розробити сайт.

Еліасон вже понад 10 років живе на ТОТ України на сході та встиг попрацювати у низці російських пропагандистських ЗМІ.

За словами Сквайрс, вона та інший співвласник радіостанції швидко розчарувались у вебсайті та намагались відмежуватись від нього. Тоді Еліасон самостійно продовжив займатись вебсайтом.

Імовірно, сайт запустили наприкінці 2023 року і майже половина членів правління Intelligencer є або колишніми помічниками, або фальшивими виборцями під час двох попередніх кампаній Трампа.

Мабуть, найвідомішим є Пападопулос, який працював помічником із зовнішньої політики під час кампанії Трампа у 2016 році. У 2018 році він визнав себе винним у брехні ФБР про свої контакти з пов’язаним з Кремлем професором, який сказав йому, що Росія має бруд на Гіларі Клінтон.

Його дружина Манджіанте написала кілька статей для сайту на тему Байден-Україна, а також опублікувала інтерв’ю з колишнім українським депутатом Андрієм Деркачем, який повторив неправдиві заяви про хабарництво щодо родини Байденів в Україні. У 2020 році США наклали санкції на Деркача, назвавши його активним російським агентом; Деркач, який зараз балотується на політичну посаду в Росії, раніше зустрічався з Руді Джуліані та нібито надав докази корупції проти Байденів.

Також Маджіанте, разом с колегою по раді директорів Intelligencer Ігорем Лопатенком, є авторами документального фільму про сина президента США Хантера Байдена під назвою “Hunter’s Laptop: Requiem for Ukraine”, прем’єра якого відбулась 5 вересня у готелі Trump International у Чикаго. Сценарій до фільму писав Еліасон, а знімав його Лопатенко.

У запрошенні на перегляд фільму вказано, що захід організувала Християнська православна коаліція, четверо членів якої, зокрема Пападопулос, Манджіанте та Лоптатенко є членами правління Intelligencer. Четверта членкиня – Ольга Равазі, яка у 2020 році очолювала рух “Серби за Трампа”.

Ще три члени редакційної колегії Intelligencer також тісно пов’язані з кампаніями Дональда Трампа. Мовиться про Лію Хупс, Грега Стенсорма та Тайлера Ніксона.

Перші двоє відомі тим, що написали книгу зі звинуваченнями про фальсифікацію виборів президента США у 2020 році. Ніксон є особистим адвокатом Роджера Стоуна, входить у раду директорів вебсайту і веде власне шоу на TNT Radio.

Ще одним членом редакційної колегії вебсайту є Лі Странахан – ексжурналіст Radio Sputnik.

Та окрім дезінформаційних статей, є ще одне, що вказує на зв’язки Intelligencer з Кремлем. Однією з членкинь правління сайту є Анна Сорока – радниця “глави” так званої “ЛНР” Леоніда Пасічника.

У 2020 році Bellingcat виявив, що Сорока листувалась електронною поштою з генерал-майором Андрієм Ільченком, якого пов’язують з російською військовою розвідкою, відомою як ГРУ.

Джерело матеріала
loader
loader