Ексрадники Трампа допомогли створити сайт Intelligencer, що поширює дезінформацію про Україну, — The Guardian
Ексрадники Трампа допомогли створити сайт Intelligencer, що поширює дезінформацію про Україну, — The Guardian

Ексрадники Трампа допомогли створити сайт Intelligencer, що поширює дезінформацію про Україну, — The Guardian

Серед членів правління сайту, який запустили наприкінці 2023 року, — експомічник політика Джордж Пападопулос та його дружина Сімона Манджіанте, а також Анна Сорока, радниця голови терористичного угрупування «ЛНР» Леоніда Пасічника.

Група колишніх співробітників Дональда Трампа допомогли створити проросійський сайт Intelligencer, який розповсюджує теорії змови про війну Росії проти України. Про це пише The Guardian.

Хоча значна частина контенту сайту пов’язана з американською політикою, його діяльність розпочалася у 2022 році в Австралії з маловідомого радіо «ТНТ», на якому часто звучали проросійські погляди на війну в Україні та теорії змови щодо Covid-19.

Одна з власниць радіостанції Дженніфер Сквайерз розповіла, що Intelligencer створили для доповнення «ТНТ», а для його розробки запросили американського журналіста Джорджа Еліасона. Він живе на сході України вже понад 10 років і раніше виступав на RT, де звинувачував українську владу у війні в Україні.

Згодом Сквайерз та співвласник Майк Раян відмовилися від ідеї створення вебсайту та намагалися відмежуватися від проєкту, однак Еліасон продовжив роботу, залучивши людей, які раніше виступали в його радіошоу.

Сайт запустили наприкінці 2023 року. Серед членів правління — колишні помічники і співробітники Трампа, зокрема експомічник політика Джордж Пападопулос та його дружина Сімона Манджіанте, а також Анна Сорока, радниця голови терористичного угрупування «ЛНР» Леоніда Пасічника.

Джордж Пападопулос працював помічником з питань зовнішньої політики в кампанії Трампа у 2016 році. Через два роки він визнав себе винним у брехні ФБР про свої контакти з пов'язаною з Кремлем особою, яка сказала йому, що Росія має компромат на Гілларі Клінтон.

Його дружина Манджіанте у січні опублікувала на Intelligencer інтерв'ю з українським ексдепутатом Андрієм Деркачем, що входив до мережі агентів ГРУ Росії. Він повторив неправдиві заяви про хабарництво сім'ї Байденів в Україні.

Згодом Манджіанте разом з прокремлівським американським режисером українського походження Ігорем Лопатьонком випустили документальний фільм про Хантера Байдена «Ноутбук Хантера: Реквієм для України». Сценарій до фільму написав Еліасон.

«Через непрозору структуру власності вебсайту важко зрозуміти його фінансову підтримку, а прямих доказів фінансування з Кремля немає. На вебсайті ніде не вказана юридична особа, лише адреса в Лос-Анджелесі», — зазначили в The Guardian.

Як помітили журналісти, матеріали з сайту Intelligencer в соцмережах поширювали конспіролог Алекс Джонс, колишній співробітник Трампа у Білому домі Гарретт Зіглер і колишній помічник Трампа Роджер Стоун.

На статті Intelligencer також посилался європейські пропагандистські медіа, зокрема сайт Pravda-en. Згідно з лютневим звітом французького агентства Viginum, у межах спецоперації Росії під назвою «Portal Kombat» мережа зі щонайменше 193 вебсайтів поширює на Заході кремлівську пропаганду про війну в Україні. 

Нещодавно CNN з посиланням на джерела повідомило, що США мають докази участі пропагандистської мережі RT в операціях російської розвідки. За словами джерел, RT повністю інтегрована в розвідувальні операції Росії по всьому світу. 14 вересня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що російський телеканал RT діє як інструмент розвідки та виконує приховані операції впливу за кордоном.

Компанія Meta оголосила про заборону діяльності медіагрупи «Россия сегодня» та інших російських державних медіа на своїх платформах.

Фото: колишній помічник Трампа Джордж Пападопулос і його дружина Сімона Манджіанте/Getty Images 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader
loader