Наймолодший журналіст України Кирило Передрій: З рідного Покровська їхали під кулями в нікуди
Наймолодший журналіст України Кирило Передрій: З рідного Покровська їхали під кулями в нікуди

Наймолодший журналіст України Кирило Передрій: З рідного Покровська їхали під кулями в нікуди

Йому цікаво спілкуватися на політичні теми, а не гратися в ігри на телефоні. Кирилу Передрію всього 14 років, але у його доробку вже більше двох сотень інтерв’ю з відомими політичними діячами України та світу. Кореспондентка Коротко про поспілкувалася з юним колегою та дізналася про його евакуацію з Покровська, про інтерв’ю, яке схвилювало найбільше, та про те, де взяв автограф Джорджа Буша-молодшого.

«Прильоти» один за одним

Кілька валіз з найнеобхіднішим, а ще кішка Сімона і пес Найк. Це й усе, що встигла вивезти з рідного Покровська сім’я Кирила Передрія.

- Зараз у нас «турне» Україною: жили у Дніпрі, Павлограді, тепер у Кривому Розі, - жартома розповідає Коротко про Кирило.

Хлопець каже, що найважче було зважитися покинути Покровськ.

- Але коли «прильоти» почалися один за одним, ми зрозуміли, що пора, - пригадує хлопчина. – Ми евакуйовувалися вже під кулями. Їхали, по суті, в нікуди, житла в нас не було. Шукали, але в нас тварини. А з котами-собаками орендувати житло важко. Переглядаючи оголошення про оренду, я взагалі був вражений дискримінацією від орендодавців: не хотіли брати на квартиру навіть людей старшого віку, а також дітей до 18 років. А в нас «джекпот»: тварини, бабуся, 14-річний я. Тому звернувся за допомогою до своїх підписників у фейсбуці, і, дякуючи всім тим людям, знайшлося житло. Також мені допомогли матеріально і морально.

Зараз Кирило уважно слідкує за ситуацією у Покровську. Каже, там залишилися його знайомі, які ніяк не наважуються на переїзд.

- Взагалі багато людей ще залишилося, - каже хлопчик. - Душа болить, коли бачу, як росіяни руйнують моє місто.

Але вірить у те, що згодом все ж повернеться у рідний дім, що залишився у Покровську.

Співак Павло Зібров подарував Кирилові комікс про себе зі своїм же автографом. Фото: ФБ Кирило Передрій

Замість мультиків дивився політичні ток-шоу

Ще одна заповітна мрія Кирила Передрія – інтерв’ю з Президентом України Володимиром Зеленським. Незвичне бажання як для підлітка. Адже усі знають типові захоплення сучасних 14-15-річних: позалипати у тіктоці, пограти у гру на телефоні. Хобі 14-річного Кирила Передрія – записувати інтерв’ю з відомими особистостями сучасності. А почалося все з його захоплення політичними ток-шоу. Так, дивився їх замість мультиків.

- Повірите чи ні, але в дитинстві я обожнював дивитися такі телепередачі, особливо пам’ятаю «Свободу слова» з Савіком Шустером, - посміхається Кирило. – Тоді думав: як же це цікаво, розпитувати людей про ті чи інші теми, випитувати деталі. Звісно, хотів спробувати.

І спробував. Два роки тому (у 12!) хлопчик створив свій ютуб-канал «Цікаво». Вже записав 286 інтерв’ю, серед яких розмови з Михайлом Подоляком, Дмитром Кулебою, Олегом Скрипкою, Андрієм Садовим, Павлом Зібровим, Оксеном Лісовим.

- А як ти домовляєшся про інтерв’ю з тими ж політиками? – запитуємо.

- Пишу на їхню електронну скриньку листа з пропозицією поговорити, - розповідає Кирило. – Часто відмовляються, але частіше все ж погоджуються. Може, тут на мою користь грає мій вік (сміється. – Авт.). Найбільш цікавий випадок був із ексміністром закордонних справ Дмитром Кулебою. Я запросив його на інтерв’ю, але, чесно скажу, без особливого сподівання на позитивну відповідь. Як через тиждень мені телефонують і кажуть: «Завтра об 11-й буде зручно?». Я такий «хто-що?». А це з пресслужби МЗС. До речі, інтерв’ю з Кулебою було для мене найбільш хвилюючим, тому що я дуже нервував.

Найбільш хвилюючою, за словами Кирила, була розмова з ексміністром закордонних справ Дмитром Кулебою. Фото: ФБ Кирило Передрій

Запрошення Сирському та Буданову

Юний журналіст ретельно готується до розмови з кожним гостем: вивчає тематику, попередньо записує питання, продумує хід діалогу. І каже, що найцікавіша розмова у нього ще попереду. Вже готує запрошення на інтерв’ю Денису Шмигалю, Олександру Сирському, Ользі Стефанишиній. І Кирилу Буданову.

- Маючи такий бекграунд, можна сміливо вступати на журналістику, - відмічаємо.

- У майбутньому, сподіваюся, так і буде, - зізнається Кирило. – Я навіть не розглядаю іншої спеціальності. Тільки журналістика. Вважаю, що вища освіта у цій сфері мені потрібна. При цьому продовжуватиму розвивати свій ютуб-канал. А взагалі, хто зна, може колись працюватиму на телебаченні чи в якомусь інтернет-виданні. Хоча все таки мені дуже подобається працювати над своїм ютуб-проєктом «Цікаво». Впевнений, що так буде і в майбутньому.

Спілкуючись з Кирилом, відмічаємо його грамотну українську мову, а також вміння висловлювати власну думку. Узагалі хлопчик не по роках дорослий.

- Ви знаєте, я навіть називаю себе нудним, - сміється. – Бо мене зараз цікавить тільки школа і журналістика.

- А як у школі реагують на твою діяльність?

- Не всі знають про мою журналістику, але ті, кому відомо, тільки позитивно, - каже. – Може, за спиною і критикують, але мені, як то кажуть, своє робити.

«З найкращими побажаннями Кирилові Передрію». Листівку з таким надписом і своїм фото підписав Джордж Буш-молодший. Фото: ФБ Кирило Передрій

До речі

Лист від Бреда Пітта отримав Укрпоштою

Ще одне цікаве хобі Кирила – колекціонування автографів відомих людей. У його колекції є підписи Джорджа Буша-молодшого, Дональда Трампа, Бориса Джонсона.

- Крім політиків, є і відомі актори: наприклад, автограф Джонні Деппа, Бреда Пітта, - розповідає Кирило. - Зараз маю більше 500 підписів. До них звертався через паперові листи, які надсилав Укрпоштою.

Кирило каже, що колекціонування автографів допомагає йому налагоджувати контакти з відомими людьми, що виливається в інтерв’ю. І навпаки: після розмови просить свого гостя залишити підпис на згадку.

Теги за темою
Журналісти Зірки
Джерело матеріала
loader
loader