Нова холодна війна: чому Захід готується до довготривалого конфлікту з Росією
Нова холодна війна: чому Захід готується до довготривалого конфлікту з Росією

Нова холодна війна: чому Захід готується до довготривалого конфлікту з Росією

По обидва боки Атлантики триває обговорення щодо того, як протидіяти агресії Володимира Путіна, уникаючи при цьому прямого конфлікту з державою, що володіє найбільшим ядерним арсеналом у світі.

Страх та невизначеність перед погрозами російського диктатора Володимира Путіна вивели на передній план ідею повернення до стримування в стилі холодної війни.

Про це пише The Washington Post.

Попри десятиліття досвіду спілкування з Кремлем, навіть західні дипломати досі не змогли знайти ефективний спосіб боротьби з агресією Путіна. Це призвело до рішення обмежити контакти з Москвою лише найважливішими питаннями та посилити військовий потенціал Європи та України, готуючись до тривалої ворожнечі.

"Але Вашингтон, озброюючи та фінансуючи Україну, ще має визначити довгострокову стратегію боротьби з Росією, яка відроджується та з якою протягом понад 20 років ряд президентів сподівався подружитися або списати її як неактуальну", – пише видання.

Політичні діячі та дипломати, разом із нинішніми та колишніми політиками США, а також аналітики та російські політики у вигнанні попереджали, що Захід постійно недооцінював та неправильно грав з Путіним, і тепер ризикує знову неправильно зрозуміти його, потенційно відповідаючи надто боязко через його неодноразові погрози ескалації конфлікту.

Деякі чиновники та аналітики кажуть, що стримування є неправильним підходом, що збільшує ризик глобального конфлікту.

Навіть ті, хто давно виступає за співпрацю з Кремлем для припинення війни в Україні кажуть, що тривалий період ворожнечі, тобто нова холодна війна, неминучий.

Своєю чергою високопоставлені чиновники адміністрації Джо Байдена кажуть, що їхні цілі зрозумілі: позбавити Росію ресурсів для її війни, запобігти прямому конфлікту та підштовхнути Росію бути відповідальним міжнародним гравцем. Вони наполягають, що їхня політика працює, хоча й повільно.

Так, експосол США в НАТО Курт Волкер заявив, що, боячись спровокувати ядерний удар чи розширити війну, адміністрація Байдена не змогла допомогти Україні перемогти Росію.

Інші критики взагалі кажуть, що відбувається:

  • повільне розгортання новітніх озброєнь,
  • обмеження на їх використання,
  • продовження західного імпорту російських енергоносіїв.

Російський опозиціонер Михайло Ходорковський, який живе в Лондоні, заявив, що найбільшою помилкою Заходу була нездатність перемогти Росію в перші 6 місяців війни в Україні.

"Ми повинні дати Україні все, що ми можемо, якомога швидше, щоб вони змогли перемогти російські війська", – заявив Курт Волкер.

Він додав, що виступає за те, щоб дозволити Україні завдавати ударів глибоко по російській території західною зброєю та забезпечити Київ кращою протиповітряною обороною.

  • Лавров "оригінально" пояснив, чому Путін "підтримав" Камалу Гарріс
  • Генерал США спрогнозував, коли Україна може отримати дозвіл на удари вглиб РФ
  • Допомога Україні від США: у Пентагоні пояснили, чому застосовується "дозований підхід" у постачанні озброєння
Джерело матеріала
loader