Про це свідчать результати дослідження, опублікованого в науковому журналі JAMA Network Open.
Ягоди та шоколад захищають від деменції
Учені наполягають, що збільшення споживання продуктів і напоїв, багатих на флавоноїди, може допомогти знизити ризик розвитку деменції більш ніж на чверть.
Флавоноїди містяться переважно в рослинних продуктах. Їх користь передусім в антиоксидантних, протизапальних та протиракових властивостях. Також флавоноїди пов'язані зі зниженням ризику хронічних захворювань і поліпшенням когнітивних функцій.
Під час дослідження вчені проаналізували раціон понад 120 тисяч дорослих британців у віці від 40 до 70 років.
Споживання щодня 6-ти додаткових порцій продуктів, багатих на флавоноїди, зокрема ягід, чаю та червоного вина, пов'язане зі зниженням ризику деменції на 28%, – наголосили дослідники.
При цьому найбільш виражений ефект вони побачили у групі з учасниками, які мали високі генетичні ризики, а також у тих, хто мав симптоми депресії.