Зеленський відповів, чи змінив позицію щодо переговорів із Росією
Зеленський відповів, чи змінив позицію щодо переговорів із Росією

Зеленський відповів, чи змінив позицію щодо переговорів із Росією

Зеленський пояснив, що Кремль взагалі не має бажання припиняти війну на будь-яких розумних умовах.

Президент Володимир Зеленський пояснив, чи змінилася його позиція щодо переговорів з РФ.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню The New Yorker.

"У моєму мисленні не відбулося жодних змін. Це тому, що перемога – це справедливість. Справедливою є та перемога, результат якої задовольняє всіх – тих, хто поважає міжнародне право, тих, хто живе в Україні, тих, хто втратив своїх близьких і рідних. Для них ціна висока. Для них ніколи не буде виправдання тому, що зробили Путін і його армія. Ви не можете просто зашити цю рану, як хірург, тому що вона у вашому серці, у вашій душі. І тому ключовим нюансом є те, що хоча справедливість не закриває наших ран, вона дає можливість світу, який ми всі визнаємо справедливим. Це несправедливо, що в когось відібрали сина чи доньку, але, на жаль, ця несправедливість має остаточний характер і повернути їх неможливо. Але справедливість принаймні дає певне завершення", – зазначив глава держави.

Зеленський уточнив, що йдеться не про прагнення України до справедливої перемоги, а про те, що Кремль взагалі не має бажання припиняти війну на будь-яких розумних умовах.

"Якщо світ об’єднується проти нього, він вдає зацікавленість у діалозі – "Я готовий домовлятися, давайте це зробимо, давайте сядемо разом", – але це лише розмови. Це порожня риторика, вигадка, яка заважає світу стояти разом з Україною та ізолювати Путіна. Він робить вигляд, що відкриває двері для діалогу, а ті країни, які прагнуть геополітичного балансу, наприклад Китай, а також деякі інші азіатські та африканські держави, кажуть: "О, бачите, він нас чує і готовий вести переговори". Але це все лише видимість. Зі свого боку ми бачимо, в яку гру він веде, і змінюємо підходи до припинення війни. Там, де він пропонує порожню риторику, ми пропонуємо реальну формулу встановлення миру, конкретний план того, як ми можемо покласти край війні", – сказав президент.

Він нагадав, що  два роки назад, на саміт G-20 в Індонезії, у своєму відеовиступі представив українську формулу миру. З тих пір росіяни блокували всі мирні ініціативи України і продовжують це робити.

"І я сказав, що будь-який переговорний процес буде невдалим, якщо він буде з Путіним або з його оточенням, які є його маріонетками. Всі казали, що ми маємо допустити можливість якогось діалогу. І я сказав їм: "Дивіться, ваше враження, що Путін хоче закінчити війну, помилкове. Це потенційно фатальна помилка, яку ви робите", – підсумував Зеленський.

Раніше президент Зеленський назвав умову, за якої спрацює "план перемоги" України.

  • Війна в Україні може стати "вічною": Захід і Київ мають різні уявлення про її закінчення — The Times
  • Зеленський назвав ім'я політика, від якого залежить план перемоги України
  • Вирішальний тиждень: Зеленський відповів, коли закінчиться війна
Джерело матеріала
loader
loader