Блінкен в ООН: Треба зупинити військову співпрацю Росії з Іраном, КНДР і Китаєм
Блінкен в ООН: Треба зупинити військову співпрацю Росії з Іраном, КНДР і Китаєм

Блінкен в ООН: Треба зупинити військову співпрацю Росії з Іраном, КНДР і Китаєм

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що для сприяння миру в Україні потрібно зупинити спроби Ірану, КНДР, а також Китаю підживлювати воєнну машину РФ, а також підтримати мирні ініціативи України.

Про це він сказав під час виступу на засіданні Ради Безпеки ООН у вівторок, присвяченому ситуації в Україні, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Є два негайних і взаємопов’язаних кроки, які ми повинні зробити. По-перше, ми маємо відповісти на зростаючу співпрацю Росії з Північною Кореєю та Іраном»,- заявив держсекретар США.

Він нагадав, що Іран постачає БПЛА в Росію та побудував завод з виробництва безпілотників у РФ, а буквально кілька тижнів тому «передав Росії сотні балістичних ракет малої дальності». Тим часом, КНДР доставляє в Росію потяги зі зброєю та боєприпасами, в тому числі, ракетно-пускові установки та мільйони артилерійських снарядів.

«Ці дії Ірану, Північної Кореї та Росії порушили численні резолюції Ради Безпеки ООН, за які проголосувала РФ та як постійний член несе особливу відповідальність за їхнє виконання»,- зауважив глава Держдепартаменту США.

Блінкен також підкреслив, що це – вулиця з двостороннім рухом, і КНДР разом з Іраном отримують від Росії допомогу, щоби обійти санкції та надалі дестабілізувати ситуацію у своїх регіонах.

«Північна Корея та Іран не єдині, хто допомагає Росії. Китай, ще один постійний член цієї Ради є провідним постачальником верстатів, мікроелектроніки та інших товарів, які Росія використовує для відновлення, поповнення запасів, нарощування своєї військової машини та підтримки своєї жорстокої агресії»,- продовжив Блінкен.

У цьому зв’язку він розкритикував заклики Пекіна щодо припинення постачання зброї в зону конфлікту.

«Є глибока різниця: Росія – це агресор, Україна – жертва. Росія бореться, щоби завойовувати, Україна бореться за виживання. Якщо інші країни припинять підтримувати Росію, вторгнення Путіна скоро закінчиться. Якщо не підтримувати Україну, Україна може швидко припинити існування», - наголосив Білнкен.

У цьому зв’язку він підкреслив, що другий крок, який можуть зробити члени Ради Безпеки ООН підтримати ініціативи України до справедливого й стійкого миру.

«Україна неодноразово заявляла, що дипломатія є єдиним способом покласти край цій війні, і що вона готова до переговорів. З іншого боку, Путін не зацікавлений у такому мирі», - нагадав Блінкен.

Він наголосив, що найшвидший шлях для просування миру є простим: «Зупинити тих, хто сприяє та підживлює агресію Путіна, й вимагати справедливого миру з дотриманням принципів Статуту Організації Об’єднаних Націй».

Як повідомляв Укрінформ, Володимир Зеленський під час виступу на засіданні РБ ООН у вівторок заявив, що Путін порушив стільки міжнародних норм, тому не зупиниться сам. За словами Президента України, Росію можна лише примусити до миру.

Джерело матеріала
loader