Шоу «Розряд» б’є гравців струмом і збирає на ЗСУ
Шоу «Розряд» б’є гравців струмом і збирає на ЗСУ

Шоу «Розряд» б’є гравців струмом і збирає на ЗСУ

На каналі «Ми — Україна+» почало виходити шоу для поціновувачів болю.

Шоу «Розряд» показують по суботах eвечері, відразу по два епізоди. Короткий опис програми звучить доволі абсурдно: «комедійне шоу, де учасники грають e настільні ігри, а в процесі їх б’ють струмом». Щоб розібратися, що ж e цьому смішного, спочатку треба з’ясувати умови гри.

Отже, в шоу беруть участь чотири гравці. Їх б’ють струмом за допомогою шокера, який закріплюють на обрану частину тіла. На руку, ногу або, як похизувався Олександр Педан, який брав участь у першому випуску, на живіт. «Я вирішив таким чином прес підкачати», — пожартував він.

Шоу «Розряд» б’є гравців струмом і збирає на ЗСУ - Фото 1

 Студія проєкту «Розряд»

Шокер прихований під одягом (це однакова помаранчева форма, стилізована під робу американських засуджених). Прилад, що використовується в «Розряді», дали розгледіти в ранковому шоу «Прокидайся» на каналі «Ми — Україна+». Виглядає як електричний нашийник для дресури собак. Міцність струму невідома, але гравці доволі переконливо здригаються, підстрибують, кричать і лаються кожного разу, коли їм прилітає. Пульт керування шокерами розташований за лаштунками проєкту, де панує таємничий ведучий. Гравці та глядачі чують тільки його штучно змінений голос і бачать на екрані маску.

Шоу «Розряд» б’є гравців струмом і збирає на ЗСУ - Фото 2

 Так виглядає ведучий

Ще один важливий персонаж шоу — помічник ведучого на ім’я Зиновій. Це мовчазний тип, одягнений у все чорне від маківки до кінців пальців. На ньому теж маска, схожа на мотоциклетний шолом. Зиновій виносить реквізит під акомпанемент пісні зі словами: «Це Зиновій, виріс у лісі без любові. Це Зиновій, він вам приносить трохи болю».

Шоу «Розряд» б’є гравців струмом і збирає на ЗСУ - Фото 3

  Це Зиновій

Як розповіла акторка «Розряду» Анастасія Ткаченко в тому ж випуску «Прокидайся», проєкт не має аналогів у світі. Але вона трохи лукавила. В гумористичному шоу Improv Live Show, що у 2019-му вигадали кварталівці, учасників били струмом за недоречну імпровізацію. А винахідниками больового прийому вважається російський Comedy Club Production, що у 2016 році запустив розважальне шоу «Імпровізація» з рубрикою «Шокер». Але поєднання ударів струмом із дитячими іграми, що запропонувала Stadium Family — це, звісно, відкриття.

Головне завдання гри, яка складається з чотирьох раундів, — зрозуміти, за що тебе луплять струмом. У кожного з учасників причини різні, але завжди пов’язані з діями інших гравців. Наприклад, в останньому на сьогодні епізоді, де брали участь гумористи Іван Кухарчук, Анастасія Ткаченко, Сергій Середа та співачка MamaRika, Кухарчука било струмом, коли Середа жартував, а Ткаченко отримувала на горіхи, коли MamaRika сперечалася з Середою. Глядачам повідомляють про умови для покарання ще на початку гри, а гравці озвучують свої припущення наприкінці.

Шоу «Розряд» б’є гравців струмом і збирає на ЗСУ - Фото 4

 Іван Кухарчук і його біль

Спокійно поміркувати над причинами страждань учасники не можуть — їх постійно щось відволікає. Адже гравці повинні брати участь у вікторинах та інших настільних розвагах типу «намалюй носом качечку, а інші хай здогадаються, що це таке» або «прочитай анекдот, але сміятися не можна». За програш у цих іграх теж б’ють струмом.

За кожну правильно вгадану причину, що провокує розряд, гравці отримують 10 тисяч гривень. Є ще необов’язковий бліц, під час якого можна або подвоїти виграш, або втратити все. Тут треба сказати, що за традицією проєкту всі призові йдуть на ЗСУ. Тому інколи ведучий підіграє учасникам.

— Я вас дуже, дуже прошу, — звернувся він до учасників із наголосом на слові «прошу», коли команда ніяк не могла з’ясувати одну з умов.

— О, точно, Настю б’є струмом, коли я щось прошу, миттєво здогадався Іван Кухарчук.

Шоу «Розряд» б’є гравців струмом і збирає на ЗСУ - Фото 5

 Завсідниця проєкту Анастасія Ткаченко

Глядачів нечесна гра навряд чи обурить. У «Розряді» важливий процес, а не результат. А процес у гравців виходить яскравим, адже участь в іграх беруть професійні коміки та комікеси. Їхні експромти та кривляння — головне джерело гумору. Ну бо анекдоти, що звучать у конкурсах, можуть викликати хіба що нервовий сміх. Ось приклад із першого випуску.

— Що спільного у грудей Таїсії Повалій і штор? Зовсім трошки не дістають до підлоги, — прочитав Олександр Педан запропоновану ведучим картку.

Інші жарти з карток були такі самі. «Що об’єднує Арестовича та Гордона? Двосторонній страпон» або «Навіщо Коляденко поклав собі на переносицю живу медузу? Згадує, як у нього на обличчі сиділа Ірина Білик».

Команда над анекдотами сміялася мало, але заливалася реготом через свій зовнішній вигляд і коментарі ведучого. Треба додати, що для раунду з анекдотами гравців обов’язково гримують.

За несанкціонований сміх учасників било струмом, лайка та вереск провокували нову хвилю сміху, і так до фіналу раунду. Щось подібне траплялося в кожному випуску.

Фото: сміх і піпідастр Фото: Колеги зауважили, що Олександр Педан у перуці схожий на піпідастр

«Розряд» придумало та знімає творче об’єднання Stadium Family. До нього входять переважно кварталівці та лігосмішники, зокрема Кирило Ганін, Ігор Ласточкин, Євген Кошовий тощо. З липня 2023 року компанія запустила вісім розважальних шоу, два з яких — «Розряд» і «Між нами» — купив канал «Ми — Україна+». Показ «Розряду» телеканал почав із другого сезону, а перший залишився в ютубі Stadium Family для поціновувачів. Їх, якщо судити з переглядів, мільйони.

Вихід на широку публіку помітно змінив оригінальний «Розряд», адже в першому сезоні шоу взагалі не мало цензури. Матюки в проєкті стали ледь не головним засобом спілкування, що додавало особливого колориту. В другому сезоні обсценна лексика трапляється вкрай рідко й відразу запікується. Також змінився підхід до формування команд. У першому сезоні склад постійно змінювався, а в другому завелися резиденти.

Шоу «Розряд» б’є гравців струмом і збирає на ЗСУ - Фото 6

 MamaRika ще не знає, на що чекати

До речі, жінки в «Розряді» з’явилися не відразу. Перші десять випусків першого сезону в грі брали участь лише чоловіки.

«Я вважаю, що не запрошувати дівчат на проєкт — це сексизм. Ми ж за рівність. Чому мужиків б’ють струмом, а жінок — ні?», — поскаржилася Анастасія Ткаченко, яка була піонеркою серед жінок-учасниць. Тепер вона разом з Іванок Кухарчуком з’являється у кожному епізоді.

Таким чином із другого сезону в команді змінюються лише два учасники. І це не завжди відомі особи. В першому випуску телесезону грав звичайний студент Дмитро Миджин. Участь у програмі стала для нього нагородою за найбільший внесок, який він зробив упродовж благодійного стриму Stadium Family на ЗСУ. Студент задонатив понад 80 тисяч гривень.

Шоу «Розряд» б’є гравців струмом і збирає на ЗСУ - Фото 7

  Студент-благодійник Дмитро Миджин

Під час гри Дмитро особливо ніяк себе не проявив, але нічого і не зіпсував. Попри те, що на нього за особливі заслуги повісили аж два шокери.

Творці проєкту не припиняють вигадувати щось нове. І чого врешті решт в проєкті стане більше — жартів чи болю від їх відсутності — прогнозувати не беруся.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader
loader