Масова втрата пільг на комуналку: частині українців можуть припинити допомогу
Масова втрата пільг на комуналку: частині українців можуть припинити допомогу

Масова втрата пільг на комуналку: частині українців можуть припинити допомогу

Міністерство соціальної політики розробило законопроєкт, який спрямований на скорочення витрат на пільги та субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

Цей законопроєкт вже оприлюднено на сайті Федерації профспілок України для громадського обговорення.

Законопроєкт має назву «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг» (№2335).

Згідно з документом, пільговики зобов'язані щомісяця оплачувати житлово-комунальні послуги. У разі несплати, умови отримання пільг визначаються окремим порядком, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

У пояснювальній записці до проекту показано, що на соціальну підтримку громадян щороку з державного бюджету виділено близько 40 млрд гривень. У 2024 році планується спрямувати приблизно 17 млрд на пільги та понад 30 млрд гривень на субсидії. Пільги та субсидії виплачуються у готівковій формі через Пенсійний фонд.

Держава вже зробила все необхідне для підтримки громадян, які не можуть повністю оплачувати комунальні послуги. Однак багато людей недобросовісно ставляться до своїх зобов'язань.

За даними Пенсійного фонду, станом на кінець літа 2023 року борги громадян за комунальні послуги, за надану допомогу, склали 733 млн грн.

Законопроєкт акцентує увагу на тому, що для отримання пільг необхідно не мати заборгованості або мати укладений договір на реструктуризацію боргу.

Таким чином, громадяни, які належать до пільгових категорій, зобов’язані регулярно сплачувати за фактично спожиті послуги, а умови надання пільг у разі несплати будуть регулюватися урядом.

Останні новини України:

Теги за темою
Гроші
Джерело матеріала
loader
loader