The Washington Post: Оборонні замовлення для України створюють нові робочі місця у Пенсильванії
The Washington Post: Оборонні замовлення для України створюють нові робочі місця у Пенсильванії

The Washington Post: Оборонні замовлення для України створюють нові робочі місця у Пенсильванії

Економіка північно-східної Пенсильванії отримує значний поштовх завдяки виробництву військової техніки для України.

Про це повідомляє The Washington Post у своїй розгорнутій статті.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну федеральний уряд США виділив майже 175 мільярдів доларів на екстрену допомогу для конфлікту. Значна частина цих коштів залишається в Сполучених Штатах, підтримуючи роботу таких підприємств, як завод армії США в Скрентоні, який виробляє 155-міліметрові артилерійські снаряди.

General Dynamics, підрядник, який керує 116-річним заводом боєприпасів армії Скрентона, з 2022 року створив понад 200 нових робочих місць у цьому регіоні. Виробництво артилерії більш ніж подвоїлося, і об'єкти General Dynamics у регіоні виробляють понад третину 155-міліметрових снарядів, які США планують щомісяця відправляти на фронт.

Інші оборонні підприємства в регіоні також розширюються. Gentex, військовий підрядник у сусідньому Карбондейлі, збільшив кількість персоналу на 10% за минулий рік. Німецька склярська фірма Schott, яка виробляє високотехнологічну оптичну продукцію для цивільного та військового використання в Дюреї, за останні п'ять років збільшила кількість робочих місць на десятки.

Ці робочі місця допомагають зупинити економічний спад у регіоні. Протягом десятиліть після закриття вугільних шахт і текстильних фабрик рівень безробіття тут був принаймні на два процентних пункти вищим за середній по країні. Тепер він часто кращий за національні показники, оскільки регіон диверсифікувався в напрямку охорони здоров'я, освіти та логістики, розпочинаючи те, що місцеві жителі сподіваються стане відродженням виробництва.

Сатьяджит Гош, професор Університету Скрентона, який вивчає регіональну економіку, зазначає: "Це не випадковість. Якщо використовувати рівень безробіття як показник, це буде найкращий результат, який я бачив або який хтось бачив".

Однак не всі погоджуються з необхідністю продовжувати допомогу Україні. Консервативна опозиція у Вашингтоні зростає, і республіканські повстанці в Палаті представників майже зірвали останній пакет екстреної допомоги, який законодавці схвалили у квітні.

Артилерія 155 калібру
Артилерія 155 калібру
The Drive

Спікер Палати представників Майк Джонсон (республіканець від Луїзіани) вимагав, щоб президент України Володимир Зеленський звільнив посла країни у Вашингтоні після того, як той відвідав завод у Скрентоні минулого тижня, щоб подякувати працівникам виробничої лінії.

Сенатор Дж. Д. Венс (Огайо), кандидат у віце-президенти від республіканців, заявив, що Україна повинна розглянути можливість передачі території Росії для припинення війни.

Але президент Байден і лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл (штат Кентуккі) заперечили, що витрати на оборону України відповідають як інтересам безпеки, так і економічним інтересам Сполучених Штатів.

Конгресмен Метт Картрайт (демократ), один з найсильніших прихильників України у Вашингтоні, який веде напружену боротьбу за переобрання для представлення Скрентона та прилеглих округів, заявив, що очікує, що Україні може знадобитися додаткове фінансування найближчим часом, під час сесії Конгресу після листопадових виборів.

Північно-східна Пенсильванія сподівається довести тезу про те, що допомога Україні має таке ж важливе значення для місцевої економіки, яка виробляє матеріали, як зазначила мер Скрентона Пейдж Гебхардт Когнетті, демократка, обрана в 2019 році.

Відкриття робочих місць приваблює людей до Скрентона. З населенням близько 77 000 осіб він є центром регіону, що зростає, з населенням понад 500 000 осіб. За словами Боба Дуркіна, президента місцевої Торгової палати, місто відчайдушно потребує медсестер. Зі швидким розширенням університетів та лікарень зростає попит на електриків для прокладання проводки в будівлях. За словами Гоша, є багато вакансій у роздрібній торгівлі.

Однак, за словами чиновників, у північно-східній Пенсильванії не вистачає висококваліфікованих професійних працівників, які могли б викладати в університетах або новому медичному коледжі, розробляти нові скляні вироби або писати програмне забезпечення, яке інтегрує військові шоломи та броньовані машини.

Частиною рішення, за словами чиновників, є залучення працівників з великих міст. Майкл Турек, головний операційний директор Gentex, кілька днів на тиждень їздить на роботу до Карбондейла з передмістя Філадельфії.

Але чиновники ще більше сподіваються, що можливості зможуть переконати молодих фахівців і нових випускників коледжів залишитися в Скрентоні або повернутися до регіону, як зазначив комісар округу Лакаванна Метт МакГлойн.

Житло тут набагато дешевше, ніж у сусідніх великих містах. Повільно з'являється гастрономічна сцена. Скрентон має отримати станцію Amtrak, яка з'єднає його з Нью-Йорком.

Однак ознаки повороту міста до кращого є неоднозначними. Чи є незайняті торгові площі в самому серці Скрентона - на нещодавно перейменованій вулиці Байдена - ознаками здорового обороту чи заборонної вартості ведення бізнесу? Деякі робочі місця, які замінили ті, що були на давно закритих вугільних шахтах і фабриках, насправді не забезпечують гідної заробітної плати, кажуть місцеві жителі.

У регіоні є рівні роботи: численні та дешеві роздрібні посади, робочі місця на складах, що розширюються, кар'єра на заводських підлогах - а потім розрив. Працівники, які хочуть більшого, можуть застрягти, намагаючись перейти з виробничих ліній до проектної лабораторії Gentex або яскраво освітленого переднього офісу Schott.

Виправлення цього є частиною нової мети Скрентона, сказала Когнетті. Інвестиції в регіон призведуть до більшої конкуренції за працівників, звуження розриву в навичках та більших можливостей.

"Ніщо не заважає комусь, хто походить з довгої лінії шахтарів поколіннями, а тепер виробничих робітників, отримати роботу в будь-якій іншій галузі", - сказала Когнетті.

Оборонне виробництво було важливою частиною економіки району Скрентона протягом поколінь. Завод боєприпасів почав свою діяльність як підприємство з будівництва та обслуговування поїздів у 1908 році і був одним з найбільших роботодавців у Скрентоні - тоді набагато більшому місті з населенням понад 100 000 осіб. Армія перетворила його на завод у 1953 році.

Gentex почав свою діяльність як виробник шовку в Нью-Йорку в 1890-х роках, потім переїхав до Карбондейла після пожежі і почав виготовляти військові парашути, а потім шоломи під час світових воєн. Деякими з його перших працівників були дружини шахтарів.

На кожному підприємстві, кажуть місцеві лідери, можна побачити, яким був північно-східний регіон Пенсильванії і яким він може бути.

Для президента Байдена, який жив у Скрентоні до 10 років, оборонне виробництво є як благом для України, так і бальзамом для давнього економічного занепаду.

"Подумайте, що відбувається, коли закривається завод у Скрентоні чи будь-де в країні, коли школа недофінансована, коли нерівність зростає все більше і більше. Це робить середній клас ще більш недосяжним і вириває гідність, гордість і надію з громад по всій країні, включаючи прямо тут, у Пенсильванії", - сказав президент під час виступу в цьому районі у квітні.

Але ця точка зору, кажуть деякі місцеві жителі, ґрунтується на Скрентоні, якого вже десятиліттями не існує. Галузі змінилися: тепер регіон пишається насамперед своєю "освітою та медициною", а не своєю спадщиною виробництва товарів. Люди змінилися: місто набагато різноманітніше, ніж було два покоління тому. Населення латиноамериканців у Скрентоні значно зросло: з трохи більше 1000 осіб у 1970 році до 12 000 - понад 15% населення - у 2020 році, згідно з даними Бюро перепису населення.

Багато з цих змін є позитивними, кажуть місцеві чиновники. Якість життя покращилася. Протягом багатьох років під землею в старих вугільних шахтах горіли невеликі пожежі. Дуркін, з Торгової палати, виріс, граючи у своєму районі біля підніжжя шлакової купи, гори викинутого каміння і ґрунту з викопаних шахт. Тепер цих небезпек немає. Роботи здебільшого безпечніші.

Тим не менш, десятиліття деіндустріалізації тут і в усьому, що Когнетті, мер, називає "містами-спадщиною" - вона ненавидить термін "іржавий пояс" - мають тривалу спадщину. Чи є більше виробництва, повернення до минулого Скрентона, ефективним засобом?

"У тій мірі, в якій ми все ще можемо мати речі, зроблені в Америці, зроблені в північно-східній Пенсильванії, зроблені в Скрентоні, люди хочуть цього. Люди хочуть цих робочих місць. Вони хочуть мати можливість щось робити своїми руками", - сказала вона. "Є відчуття, що це кар'єрна можливість. Це економічна можливість. Це також джерело гордості для нас тут".

Джерело матеріала
loader