Прем'єр Хорватії назвав російське вторгнення найбільшим фактором розширення ЄС
Прем'єр Хорватії назвав російське вторгнення найбільшим фактором розширення ЄС

Прем'єр Хорватії назвав російське вторгнення найбільшим фактором розширення ЄС

Російський диктатор Володимир Путін мимоволі став найбільшим каталізатором розширення Європейського Союзу, адже його вторгнення в Україну у 2022 році підштовхнуло більше країн до вступу в блок.

Про це в інтерв'ю Bloomberg TV заявив прем'єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович, передає Укрінформ.

«За останні два з половиною роки ми стали свідками стратегічного зрушення в тому, що європейські столиці стали більш відкритими до розширення. Я вважаю, що Володимир Путін найбільше сприяв розширенню», - вважає Пленкович.

Цього року ЄС погодився розпочати переговори з Україною та Молдовою про членство в блоці, а також з Боснією і Герцеговиною, прагнучи наблизити країну до Європи і протистояти зростаючому російському впливу. Ще п'ять країн на Західних Балканах перебувають на різних етапах процесу вступу.

«У наступні п'ять років, особливо в рамках мандату нової Єврокомісії, буде цікаво спостерігати за тим, як кожна з них буде досягати прогресу і відповідати критеріям. Ми завжди готові підтримати прогрес наших сусідів», - сказав хорватський прем'єр.

Пленкович зараз обіймає посаду прем'єр-міністра вже третій термін поспіль після того, як його правоцентристський Хорватський демократичний союз переміг на парламентських виборах у квітні. Твердий прихильник України в її війні проти російського вторгнення, Пленкович планує провести саміт на початку жовтня в Дубровнику за участю Президента Володимира Зеленського та лідерів країн Південно-Східної Європи.

«Ідея полягає в тому, щоб продемонструвати солідарність і підтримку України з боку групи країн, які мають багато історичних зв'язків з Україною та українським народом», - сказав він. Лідери підтримають український уряд «у його прагненні до свободи, до територіальної цілісності, а також у тому, як забезпечити належне функціонування української економіки в цих складних умовах».

Як повідомляв Укрінформ, посол ЄС в Україні Катаріна Матернова вважає реалістичним прогноз, що Україна може вступити до Євросоюзу до кінця десятиліття.

Теги за темою
Євросоюз
Джерело матеріала
loader
loader