При нульовій температурі відключень світла взимку не буде, — Укренерго
При нульовій температурі відключень світла взимку не буде, — Укренерго

При нульовій температурі відключень світла взимку не буде, — Укренерго

Україна може обійтися без відключень світла взимку або з мінімальними обмеженнями в добові піки споживання при температурі від O°C і вище, а також із незначними відключеннями при температурі мінус 10-15°C впродовж трьох діб. Про це розповів в.о. голови правління НЕК "Укренерго" Олексій Брехт під час виїзного засідання комітету з питань енергетики та ЖКП Верховної Ради у Львові, повідомив “Інтерфакс-Україна”.

- За температури, яка буде характеризуватися або нульовими, або позитивними значеннями ми будемо проходити цей період без обмежень. Якщо ж ми говоримо про температуру мінус 10-15 градусів за Цельсієм, обмеження можливі — вони не повинні перевищувати 1-1,5 тис. МВт потужності, — сказав він, уточнивши, що це еквівалентно одній черзі графіків погодинних відключень.

Згідно з оновленим енергетичним балансом системного оператора на осінньо-зимовий період, який було підготовлено компанією минулого тижня, на Україну можуть очікувати незначні обмеження електроенергії тільки протягом трьох місяців — у грудні-лютому.

За сценарієм 10-15 градусів морозу протягом трьох діб і більше дефіцит потужності в об'єднаній енергосистемі може становити 2-2,5 тис. МВт, що можна порівняти з двома чергами відключень упродовж восьми годин. 

Зазначені величини є граничними й компанією відпрацьовано низку компенсаційних факторів, які передбачають зниження дефіциту. Серед таких чинників Брехт назвав очікуване збільшення імпорту електроенергії, можливість використовувати аварійну допомогу з європейських країн, заплановане введення до кінця року об'єктів розподіленої генерації, а також відновлення до зими додатково потужностей теплової генерації. Крім того, протягом поточного тижня системний оператор розпочне роботи зі спорудження інфраструктури для можливого підключення плавучої електростанції.

Наразі Укренерго повністю відновило електропередавальну інфраструктуру після найбільш масованої російської атаки 26 серпня, зазначив в.о. голови правління компанії.

  • 23 вересня мер Києва Віталій Кличко повідомив, що опалювальний сезон у столиці планують розпочати за графіком – 15 жовтня.
  • 25 вересня президент України Володимир Зеленський під час загальних дебатів Генасамблеї ООН у Нью-Йорку повідомив про плани Росії атакувати АЕС.
Джерело матеріала
loader
loader