Арестович про можливі компроміси з Росією
Арестович про можливі компроміси з Росією

Арестович про можливі компроміси з Росією

Колишній радник Офісу президента України Олексій Арестович заявив, що в США обговорюються умови компромісних угод України з Росією.

Ці угоди можуть включати повернення Україні Запорізької та Херсонської областей в обмін на транспортний коридор для цивільних осіб до Криму, а також відновлення подачі води на півострів, анексований Росією.

Про це він повідомив в ефірі YouTube-каналу Юрія Романенка.

За словами Арестовича, в одному з розглянутих варіантів перемир'я з Росією обговорюються умови, коли "вони будуть відкривати сухопутний коридор якийсь, який там не для військових вантажів, але для цивільних машин. Це одна з речей, які обговорюються - цивільний і пасажирський рух і вода (до Криму)".

"Я вже пропоную не соромитися і там соплі не жувати, кажу прямим текстом. Якщо ми розуміємо, що ми розумні люди, і наша мета - це нова модернізація України, побудова широкого проекту, привабливого для людей, замість вузького, який змусить хоча б частину людей повернутися і приїхати, то нам можна йти на подібні домовленості", - сказав Олексій Арестович, коментуючи переговори Володимира Зеленського з Джозефом Байденом і Дональдом Трампом під час візиту до США.

На його думку, Україні "потрібно за них розторгуватися по максимуму, отримати ресурс і гарантії, які дозволять здійснити наступний модернізаційний стрибок для території, що залишилася".

Арестович вважає, що "зараз взагалі йдеться про загибель України, якщо така політика буде продовжуватися, адже ми її продовжуємо фізично, населення не залишиться". Він вважає, що для того, "щоб ми правильно розторгувалися, потрібно зайняти дорослу позицію, змінити офіційні цілі війни і, друге, поставити за собою сильні держави".

"Наприклад, Китай нещодавно заявив, що треба відновлювати відносини, що Україна - стратегічний партнер. Можна залучати позицію Китаю та Індії, що ми, до речі, намагаємося робити. Для того, щоб в рамках майбутньої цієї Ялти укладеної угоди, вона буде тимчасово, я відразу кажу, але укладеної угоди ми отримали найкращі умови, які створять можливості для стартового розвитку України, нової реіндустріалізації та післявоєнного відновлення, яке дозволить нам виграти цивілізаційний квиток. Ось що потрібно зараз зробити. Можна і воду до Криму, можна і все, що хочеш. Важливо отримати базові умови", - вважає Арестович.

Олексій Арестович також додав, що "наша впертість призводить до того, що, можливо, ми не допустимо воду до Криму, але нічого не отримаємо для розвитку, а отримаємо тільки збиток від закріплення збиткової стратегії". "Збиткової, яка бісить і Китай, і Індію, і Захід. Найголовніше, нехай вона навіть бісила б весь світ, але вона була б адекватна для наших цілей і для нашого розвитку. А так вона і бісить наших партнерів і посередників. А ще є неадекватною, не вирішує цілі нашого розвитку, а призводить до депопуляції, деіндустріалізації, до розвалу України остаточно. І програшу на полі бою. У цьому проблема", - резюмував колишній радник Офісу президента.

Нагадаємо, що сьогодні у Financial Times з'явилася стаття, де йдеться про те, що "багато європейських дипломатів, присутніх минулого тижня на Генеральній Асамблеї ООН у Нью-Йорку, відзначають відчутні зміни в тоні та змісті дискусій навколо потенційного врегулювання".

"Вони відзначають більшу відкритість українських офіційних осіб в обговоренні можливості досягнення угоди про припинення вогню, навіть поки російські війська залишаються на їхній території, а також відвертіші дискусії серед західних офіційних осіб про терміновість укладення угоди", - пише FT.

Як зазначає британське видання, за словами дипломатів, новий міністр закордонних справ України Андрій Сибіга використав особисті зустрічі із західними колегами під час своєї першої поїздки до США на цій посаді, щоб обговорити потенційні компромісні рішення, і зайняв більш прагматичну позицію щодо можливості переговорів за принципом "земля в обмін на безпеку", ніж його попередник. "Ми все більш відкрито говоримо про те, як це закінчиться і від чого Україні доведеться відмовитися, щоб отримати постійну мирну угоду", — каже один з дипломатів, присутніх у Нью-Йорку. "І це серйозна зміна порівняно з тим, що було ще півроку тому, коли подібні розмови були табу", - резюмує FT.

Всю бесіду Юрія Романенка с Олексієм Арестовичем дивіться на відео нижче.

Теги за темою
Володимир Зеленський
Джерело матеріала
loader