За мужність і героїзм: пілоту "Джусу" посмертно присвоєно звання Героя України, деталі
За мужність і героїзм: пілоту "Джусу" посмертно присвоєно звання Героя України, деталі

За мужність і героїзм: пілоту "Джусу" посмертно присвоєно звання Героя України, деталі

В опублікованому на сайті глави держави указі зазначили, що загиблий льотчик до останнього захищав суверенітет і територіальну цілісність країни. Крім нього звання присвоїли ще 17 захисникам.

Відомий український льотчик Андрій Пільщиков із позивним "Джус", який загинув у серпні минулого року, посмертно отримав звання "Герой України". Про це свідчить указ президента України №658/2024, опублікований на сайті.

Присвоєння звання з удостоєнням ордена "Золота Зірка" глава держави Володимир Зеленський підписав ще в понеділок, 30 вересня.

"За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові постановляю: Присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" Пільщикову Андрію Борисовичу — майору (посмертно)", — йдеться в повідомленні.

Президент посмертно присвоїв звання Героя України пілоту "Джусу"
Фото: Скриншот

Хто ще отримав звання Героя України: перелік

Також звання було присвоєно й іншим українським захисникам, серед яких:

Загибель "Джуса": що відомо

26 серпня 2023 року з'явилася інформація про загибель трьох українських пілотів у Житомирській області. Тоді розбилися два літаки L-39, які виконували навчальний політ.

Пізніше оприлюднили імена загиблих — Андрій Пільщиков із позивним Juice, В'ячеслав Мінка ("Мінка"), Сергій Проказін ("Проказін"). Усі пілоти протистояли армії РФ на лінії фронту на сході та півдні.

29 серпня в Києві відбулося прощання з Андрієм Пільщиковим і проходила церемонія в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ.

У Державного бюро розслідувань було три версії того, як сталася авіакатастрофа. До розслідування залучили фахівців із Генштабу та командування Повітряних сил. Серед ймовірних версій розглядалися: технічна несправність літаків, помилка пілотів і порушення під час організації здійснення польотів.

Нагадаємо, 20 червня повідомлялося, що невідомі вандали влаштували погром на могилі "Джуса" і ще кількох загиблих українських захисників. Того ж дня з'явилася інформація, що могили військовослужбовців привели до ладу. Жінці, яка вчинила погром на цвинтарі загрожувало до семи років позбавлення волі.

Теги за темою
Володимир Зеленський Збройні сили України указ
Джерело матеріала
loader