Фатальний фактор: що може завдати найбільшу шкоду російській економіці
Фатальний фактор: що може завдати найбільшу шкоду російській економіці

Фатальний фактор: що може завдати найбільшу шкоду російській економіці

Чим загрожує Росії зниження цін на нафту

Колишній прем'єр-міністр Росії Михайло Касьянов заявив про те, що зниження цін на нафту до 40 доларів за барель протягом року могло б спричинити фінансовий дефіцит для Росії.

За його словами, таке падіння світових цін зможе завдати більшої шкоди російській економіці, ніж санкції Заходу. За його словами, це створить серйозний дефіцит фінансів для продовження військових дій: якщо військові витрати складуть 15% ВВП – це буде катастрофою для Росії.

Якщо одночасно спрацьовують два чинники: необхідність подальшого збільшення військових витрат і зменшення доходів, як наслідок зниження ціни на барель нафти до 40 доларів, це означатиме, що всього один рік, до кінця 2025 року, у них не залишиться ресурсу,
– сказав Касьянов.

Як нагадав Касьянов, у 2021 році доходи від експорту нафти та газу складали 45%, майже половину, федерального бюджету. Нині цей показник значно знизився до 30%, адже Європі вдалось прожити без російського газу.

Європі вдалося прожити взагалі без російського газу. Повністю. І зараз Путін не знає, що робити з природним газом. Це дуже велика проблема. Минулого року "Газпром" отримав збиток у 7 мільярдів доларів, тоді як протягом попередніх 25 років був абсолютно прибутковим. З величезним прибутком 15 мільярдів доларів США на рік після сплати всіх податків. І зараз "Газпром" у складній ситуації,
– сказав Касьянов.

Відтак, Касьянов закликав Захід подвоїти підтримку України, аби війна закінчилася протягом року.

Теги за темою
Росія
Джерело матеріала
loader