Працівник «Рен-ТВ» представлявся кореспондентом ВВС, щоб отримати доступ до російських опозиціонерів у Європі
Працівник «Рен-ТВ» представлявся кореспондентом ВВС, щоб отримати доступ до російських опозиціонерів у Європі

Працівник «Рен-ТВ» представлявся кореспондентом ВВС, щоб отримати доступ до російських опозиціонерів у Європі

Айрат Ширяєв видавав себе за кореспондента ВВС «Марка Назарова» і підробив посвідчення, щоб домовитись про зустріч з опозиційною російською ексведучою в Дюссельдорфі.

Російська служба ВВС викрила співробітника російського «Рен-ТВ», який представлявся її спецкореспондентом, щоб знімати заходи російських опозиціонерів у Європі. Про це йдеться в матеріалі російської служби ВВС.

Йдеться про колишнього співробітника НТВ та медіагрупи «Известия» Айрата Ширяєва, який зараз працює на компанію-виробника контенту для «Рен-ТВ». Він видавав себе за кореспондента ВВС Марка Назарова.

Під цим іменем Ширяєв завів вотсап та телеграм на британський номер телефону. Він також створив пошту з адресою marknazarov.bbc@gmail.com, хоча справжні поштові робочі адреси кореспондентів корпорації містяться на власному сервері корпорації. Крім того, Ширяєв надрукував посвідчення, яке імітує прескарту кореспондента ВВС, але припустився помилки в слові «valid», написавши його через «w».

Під іменем Марка Назарова Ширяєв спробував акредитуватися на зустріч в Дюссельдорфі 16 липня з колишньою російською телеведучою Тетяною Лазарєвою, яка в Росії заочно заарештована у справі про виправдання тероризму. Лазарєва приїхала туди на знімання свого проєкту про підлітків, які емігрували після початку повномасштабного вторгнення Росії до України.

Проте організатор зустрічі з ведучою Юрій Нікітін не знайшов на сайті ВВС згадок про такого репортера як «Марк Назаров». Він попросив його надіслати свої публікації. У відповідь Ширяєв відправив кілька матеріалів про ПВК «Вагнера», опублікованих на сайті російської служби ВВС без підписів авторів, стверджуючи, що він теж брав участь в їх підготовці. Це Нікітіна не переконало і він зв'язався з редакцією російської служби ВВС.

Встановити особу Ширяєва вдалося завдяки зворотному пошуку за фотографією з його профілю в телеграмі. Він привів на сторінку у «Вконтакте» під ім'ям Harizmatica Shiryaev. На ній же він вказав й своє повне ім’я — Айрат Маратович Ширяєв. Працівники ВВС знайшли фільм «Рен-ТВ», де Ширяєв фігурує як автор.

Журналісти ВВС попросили організаторів зустрічі з Лазарєвою не відмовляти «Марку Назарову» в акредитації, щоб спробувати зустрітися з ним у Дюсельдорфі. Проте сам «Марк Назаров» до Дюсельдорфа не приїхав, але відправив на зустріч найнятих ним місцевих стрінгерів — Ольгу та Сергія, яких переконав, що працює на ВВС.

Ольга показала листування з нібито «Марком Назаровим» у вотсапі. Він надіслав їй технічне завдання та список питань для інтерв'ю з Тетяною Лазарєвою. Серед інших були такі:

  • «У Росії вас внесли до списку терористів та екстремістів. Що ви думаєте з цього приводу?»
  • «Російська пропаганда каже, що ви радієте ударам ЗСУ по Росії, якщо не виривати з контексту, як насправді ви говорили?»

Коли Ользі пояснили, що людина, яка замовила їй знімання, насправді на ВВС не працює, вона зателефонувала «Марку Назарову». У відповідь той продовжував наполягати, що є репортером ВВС і що «це непорозуміння».

Пізніше ВВС написала Айрату Ширяєву в телеграм на російський номер телефону. Він не відповів по суті на запитання, навіщо він підробив документи. «Не ставте дурних питань, щоб не отримувати дурних відповідей. А я не хочу розповідати. Особливо таким товаришам, як ви. Змініть позицію, приїдьте до Москви, може, розповім, як моя фотографія на прескарті ВВС опинилась», — написав він.

ВВС підтвердила зв'язок Айрата Ширяєва з «Рен-ТВ» через співрозмовника, який має доступ до персональних даних росіян. Довідка з пенсійного фонду Росії свідчить, що з 2022 року Ширяєв працював у мультимедійному інформаційному центрі «Известия», до складу якого входить «Рен-ТВ». З початку 2024 року він влаштувався на роботу в ТОВ «Медиапром» — продакшн, який робить фільми для «Рен-ТВ». Серед них були пропагандистські фільми про російських опозиціонерів.

На прохання ВВС знайома Ширяєва погодилася запитати його, де він працює зараз, і поділилася листуванням з ним. Він відповів їй, що знімає для «Рен-ТВ» та Mail.ru.

Колаж: BBC

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader
loader