Економічне бронювання в Україні: коли запрацює та які зміни очікувати
Економічне бронювання в Україні: коли запрацює та які зміни очікувати

Економічне бронювання в Україні: коли запрацює та які зміни очікувати

Обговорення йдуть навколо щомісячного підтвердження зарплати працівника.

В Україні заппроводять модель економічного бронювання. Наразі розглядають три моделі, рішення про це вже ухвалено - повідомив нардеп від партії "Голос" Ярослав Железняк.

Коли може запрацювати економічне бронювання та які зміни очікувати - читайте далі.

Зазначається, що економічне бронювання може запрацювати вже цього року, зокрема у жовтні-листопаді. За підрахунками Міністерства фінансів, щомісячні надходження до держбюджету від цього можуть становити близько 8 млрд гривень.

Три моделі економічного бронювання

Парламент розробив три моделі економічного бронювання від мобілізації. Моделі, які запропонували законодавці, передбачають:

  • сплату спеціального збору за бронювання працівників
  • бронювання на підставі заробітної плати
  • змішану модель бронювання.

"Воюй, або працюй"

Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль анонсував, що основним принципом нової системи стане формула "воюй або працюй". Цей процес має на меті стимулювання підвищення зарплат, що, своєю чергою, збільшить надходження в бюджет через податки.

Нова модель також передбачає введення критеріїв для економічного бронювання, серед яких заробітна плата у розмірі понад 34 тисячі гривень. Цей крок, за словами урядовців, має за мету підвищення прозорості та справедливості системи. 

Щоб потрапити до списку критично важливих підприємств, потрібно було відповідати принаймні трьом з семи критеріїв:

  • Підприємство входить до переліку державних компаній, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки країни;
  • Підприємство грає важливу роль для економіки або задоволення потреб місцевої громади (встановлюється галузевими міністерствами або органами місцевого самоврядування);
  • Відсутність заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ);
  • Середня заробітна плата на підприємстві перевищує середній рівень зарплати в регіоні за четвертий квартал 2021 року;
  • Підприємство є резидентом платформи Дія.Сіті.

Основні зміни

Наразі до постанови додали можливість бронювати 100% працівників підприємства, замість базових 50%. Дозволено бронювати максимум тих співробітників, які будують фортифікаційні споруди, задіяні у підприємствах ОПК, електроенергетики, ядерної, вугільної або нафтової промисловості.

Також повернули бронювання для поліцейських та працівників ДСНС, але у кількості не більш ніж 50% всіх працівників, хоча раніше пропонували й до 70% особового складу.

Внесли і зміни, які надають можливість отримати відстрочку операторам протимінної діяльності. Змінами у червні уряд затвердив додатковий механізм бронювання через "Дію".

Зміни для українців, які вирішили повернутися

У Раді обговорювали і  можливість електронного дистанційного бронювання, що дозволить українцям ще до повернення бути впевненими в наявності бронювання. Цей підхід має на меті підвищити економічну стійкість країни та стимулювати бізнес до підвищення заробітних плат.

"Саме тому ми говоримо про комплексний підхід, а не суто голе економічне бронювання, коли критерієм є лише висока по ринку зарплата, а значить сплата податків", — зазначив ще один урядовець у коментарі LB.ua. 

Додамо, за підрахунками Міністерства фінансів, щомісячні надходження до держбюджету від цього можуть становити близько 8 млрд гривень.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber

Джерело матеріала
loader