Потрібно було дати Україні більше зброї раніше, – ексглава НАТО
Потрібно було дати Україні більше зброї раніше, – ексглава НАТО

Потрібно було дати Україні більше зброї раніше, – ексглава НАТО

Потрібно було дати Україні більше зброї раніше, – ексглава НАТО

Столтенберг заявив, що бере на себе частину відповідальності за зволікання.

Союзники України повинні були поставити Києву більше зброї до повномасштабного вторгнення Москви, щоб запобігти війні, заявив колишній голова НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю Financial Times.

«Якщо є щось, про що я певною мірою шкодую і бачу набагато чіткіше, так це те, що ми повинні були надати Україні набагато більше військової підтримки значно раніше. Я думаю, ми всі повинні визнати, що ми мусили дати їм більше зброї перед вторгненням», — сказав Столтенберг.

Колишній прем’єр-міністр Норвегії, який очолював НАТО в період з 2014 по 2024 рік, розповів, що до повномасштабного вторгнення Москви на початку 2022 року «надсилання летальної зброї [в Україну] викликало великі дискусії».

«Більшість союзників були проти цього перед вторгненням... вони дуже боялися наслідків. Я пишаюся тим, що ми зробили, але було би набагато краще, якби ми почали раніше. Можливо, це могло б навіть запобігти вторгненню або, принаймні, значно ускладнити наступ Росії», — сказав він, додавши, що бере на себе частину відповідальності.

Як розповів ексочільник НАТО, союзники витратили дні і навіть тижні –  особливо на початку повномасштабної війни – на обговорення питання російських червоних ліній

«У всякому разі, я наполягав на перетині всіх тих так званих червоних ліній, які поставив Путін. І ми їх багато перетнули, а він нічого не зробив. Реальність така, що якщо Путін захоче ескалації із застосуванням зброї масового знищення, він може сам створити всі необхідні йому виправдання», – додав Столтенберг.

Київ неодноразово звертався до західних союзників із проханням про надання більш сучасної зброї, включаючи ракети великої дальності, бойові танки та системи ППО Patriot. Деякі, наприклад Німеччина, врешті-решт дослухалися до одних прохань, але досі рішуче відмовляють щодо інших.

1 жовтня Єнса Столтенберга на посту Генсека НАТО змінив колишній прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. Очікується, що Столтенберг очолить Мюнхенську конференцію з безпеки.

Джерело матеріала
loader
loader