На межі ескалації: Захід намагається стримати Ізраїль від масштабної відповіді Ірану - FT
На межі ескалації: Захід намагається стримати Ізраїль від масштабної відповіді Ірану - FT

На межі ескалації: Захід намагається стримати Ізраїль від масштабної відповіді Ірану - FT

США та їхні західні союзники намагаються обмежити відповідь Ізраїлю на ракетний удар Ірану, сподіваючись запобігти розширенню регіонального конфлікту, який може вийти з-під контролю.

Вашингтон чітко заявив про підтримку права Ізраїлю на військову відповідь на ракетний удар у вівторок і проводить часті переговори з ізраїльськими посадовцями, коли вони планують свої наступні кроки, пише Financial Times.

Президент США Джо Байден у середу розмовляв з іншими лідерами G7, щоб координувати санкції проти Тегерану за атаку та порадити Ізраїлю щодо його відповіді.

"Ми обговоримо з ізраїльтянами, що вони збираються робити... всі семеро з нас погоджуються, що вони мають право відповісти, але відповідь має бути пропорційною", - сказав Байден журналістам.

Але американські чиновники визнають, що їхній вплив на Ізраїль може бути обмеженим.

Ізраїль розглядає кілька варіантів відповіді для помсти Ірану, включаючи атаки на ракетні пускові установки або нафтову інфраструктуру. Деякі ізраїльські посадовці закликали до ударів по його ядерних об'єктах, хоча людина, знайома з ситуацією, сказала, що це не розглядається. Байден також заявив, що виступив би проти такої атаки.
США та інші західні союзники натомість закликають Ізраїль зосередитися на військових цілях.

Курт Кемпбелл, заступник держсекретаря США, у середу заявив, що Вашингтон визнає, що "певна відповідь буде важливою" і має бути "зворотне повідомлення" Ірану.

"Регіон дійсно балансує на лезі ножа, і є реальні занепокоєння щодо ще ширшої ескалації або продовження... яка загрожувала б не лише Ізраїлю, а й нашим стратегічним інтересам", - сказав він на віртуальному заході у Фонді Карнегі за міжнародний мир, аналітичному центрі.

Радник з національної безпеки США Джейк Салліван попередив, що Іран зіткнеться з "серйозними наслідками" за удари, які він описав як "переможені та неефективні", додавши, що США "працюватимуть з Ізраїлем, щоб це стало так".

Джерело матеріала