Чому неправильно казати "вихідний день": яку поширену помилку робить багато людей
Чому неправильно казати "вихідний день": яку поширену помилку робить багато людей

Чому неправильно казати "вихідний день": яку поширену помилку робить багато людей

Замість "вихідний день" потрібно казати просто "вихідний".

Нерідко можна почути, як хтось каже "у мене завтра вихідний день", "я не можу зустрітися з тобою в будній день, адже допізна працюватиму" або щось подібне. Але не усі знають, що насправді так казати неправильно.

Потрібно уникати таких словосполучень, як " вихідний день" і будній день" – насправді слово "день" у них зайве. Про це розповіла автор і ведуча програми "Правильно українською" на "Радіо Трек" Ольга Багній.

"Субота і неділя – вихідні дні. Чи може просто вихідні? Як правильно – вихідний день чи просто вихідний? Розберімося. У словнику одне зі значень слова "вихідний" – це неробочий або святковий день. Тому коли ми говоримо "вихідний день" – це все одно, що сказати "неробочий день день". Тому немає потреби уточнювати, що вихідний – це день", – наголосила вона.

Водночас Багній звернула увагу, що те саме і з буднями – це не "будні дні", це просто "будні".

Дивіться відео про те, чому неправильно казати "вихідний день":

Хто така Ольга Багній?

Ольга Багній – автор і ведуча програми "Правильно українською" та ще двох радіопрограм на "Радіо Трек". Веде TikTok-канал про українську мову.

Раніше Ольга Багній розповіла, що таке "паздерник". У наш час ми використовуємо замість цього слова інший термін, який знають усі.

Також раніше Ольга Багній розповіла, як українською сказати "беушний". Насправді це слово використовувати не можна – його варто уникати з усіх сил.

Вас також може зацікавити:

Джерело матеріала
loader
loader