Забобон, що вбиває мільйони: учені розповіли про небезпеку для жінок із хворим серцем
Забобон, що вбиває мільйони: учені розповіли про небезпеку для жінок із хворим серцем

Забобон, що вбиває мільйони: учені розповіли про небезпеку для жінок із хворим серцем

Серцеві хвороби є поширеною і смертельно небезпечною причиною погіршення здоров'я мільйонів чоловіків і жінок. Однак якщо перші отримують потрібну і правильну діагностику, другі схильні до невірних діагнозів, що загрожують життю.

Згідно з недавньою заявою Британського серцево-судинного товариства, жінки, як і раніше, недодіагностують і недоліковують серцево-судинні захворювання. Одним з основних чинників, що сприяють цьому, є збереження уявлення про серцево-судинні захворювання як про "чоловічу хворобу". Однак серцеві захворювання впливають на жінок по-різному, і нездатність розпізнати ці відмінності може призвести до помилкового діагнозу з потенційно фатальними наслідками, пише The Conversation.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Дослідження, подібні до опублікованого в журналі Circulation, показують, що у чоловіків зазвичай більше серце, товстіший серцевий м'яз і ширші кровоносні судини порівняно з жінками. Жіночі серця б'ються швидше, щоб компенсувати свій менший розмір, але при цьому вони перекачують менше крові за кожен удар. Ці відмінності поширюються і на будову кровоносних судин: у жінок, як правило, вужчі артерії, що робить їх більш чутливими до закупорки дрібних судин, пояснює Бенедикта Куайє, викладач анатомії Ланкастерського університету.

Ці анатомічні відмінності впливають на те, як проявляються і прогресують серцеві захворювання, проте багато діагностичних інструментів, як і раніше, орієнтовані на виявлення симптомів, які спостерігаються в основному у чоловіків. Найбільш впізнаваний симптом серцевого нападу, біль у грудях, частіше відзначають чоловіки, але жінки часто відчувають інші ознаки, такі як нудота, запаморочення і біль у спині. Ці симптоми часто помилково відносять до інших захворювань, що призводить до затримки або неправильної постановки діагнозу, каже Куайє.

Крім того, стандартні тести, як-от серцевий тропоніновий тест і катетеризація серця, часто використовувані для діагностики серцевих нападів, менш ефективні у жінок. Наприклад, у жінок рівень тропоніну може бути нижчим, а катетеризація може пропустити закупорку дрібних артерій, характерну для жінок. Історично жінки були недостатньо представлені в клінічних випробуваннях методів лікування серцево-судинних захворювань, що призводило до розроблення менш адаптованих методів лікування і рекомендацій щодо життєво важливого догляду після інфаркту, наприклад, кардіологічної реабілітації.

Хоча системи охорони здоров'я доклали зусиль щодо коригування лікування, включно зі змінами в методах діагностики та використанням передових методів візуалізації, розрив у наданні допомоги жінкам залишається значним. Визнання та усунення цих відмінностей необхідне для порятунку мільйонів життів, каже Куайє.

У всьому світі серцево-судинні захворювання є основною причиною смерті як чоловіків, так і жінок. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, на їхню частку припадає близько 31% усіх смертей у світі. Підвищення обізнаності про те, як саме хвороби серця впливають на жінок має вирішальне значення для просування найкращих діагностичних інструментів і протоколів лікування.

Раніше Фокус писав про п'ять щоденних звичок, які допоможуть зміцнити здоров'я мозку. У гонитві за здоровим мозком наука і повсякденні звички перетинаються напрочуд простими способами, виливаючись у легкі та ефективні кроки зі зміцнення самопочуття нашого центру прийняття рішень.

Також Фокус писав про те, що навіть найменші фізичні вправи можуть знизити ризик інсульту. Також щоденні прогулянки потенційно можуть сприяти зниженню ймовірності розвитку порушень серцевого ритму, відомих як фібриляція передсердь.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.

Теги за темою
Здоров'я дослідження наука
Джерело матеріала
loader