Україна розробляє балістичну ракету, яка може долетіти до Москви, — ЗМІ
Україна розробляє балістичну ракету, яка може долетіти до Москви, — ЗМІ

Україна розробляє балістичну ракету, яка може долетіти до Москви, — ЗМІ

Україна досягла суттєвого прогресу у розробці своєї балістичної ракети, яка має дальність ураження 700 кілометрів. Зброю розробляють у межах відновленого проекту оперативно-тактичного ракетного комплексу "Сапсан".

Як повідомили в інтерв'ю LIGA.net перший віце-президент Національної академії наук, колишній секретар Ради нацбезпеки та оборони Володимир Горбулін та директор Центру досліджень армії Валентин Бадрак, відповідний проект був заморожений у 2013 році через нестачу фінансування.

Проте після початку повномасштабного вторгнення Росії його відновили та забезпечили необхідним фінансуванням. За словами фахівців, "Сапсан" має стати українським аналогом російського ракетного комплексу "Іскандер". Він зможе вражати цілі на відстані до 700 кілометрів, що дозволить Києву ефективно протидіяти агресії Росії. Зауважимо, що відстань від кордону до Москви складає близько 500 кілометрів, тобто дальність цієї зброї дозволяє бити по столиці держави-агресора. Також Горбулін та Бардак зауважили, що наразі Україна працює над створенням зенітно-ракетного комплексу з дальністю дії до 100 кілометрів.

У серпні президент Володимир Зеленський повідомляв, що Україна створила першу балістичну ракету, яка успішно пройшла випробування. Раніше, а саме у квітні, Зеленський у своєму відеозверненні повідомляв, що нові зразки ракет були запущені у серійне виробництво, а за місяць до цього російські ресурси вказували на існування "глибокої модернізації" української протикорабельної ракети "Нептун". Окупанти заявляли про те, що українська ракета отримала збільшений радіус бойової дії. "Нептун" отримав здатність уражати цілі на відстані 400 кілометрів, коли раніше був обмежений дальністю 280 кілометрів. 

Джерело матеріала
loader