Повний чи молодий: чи впливають фази місяця на людей
Повний чи молодий: чи впливають фази місяця на людей

Повний чи молодий: чи впливають фази місяця на людей

Багато людей вірить, що місячні цикли можуть погіршувати настрій та самопочуття. Поки цьому надійних підтверджень немає, але деякі вчені вважають, що зміна настрою може бути пов’язана зі змінами рівня мелатоніну – гормону, що регулює сон та настрій, пише Cleveland Clinic.

Можливий вплив місяця на людей

Вважається, що концентрація мелатоніну може коливатися під час повні та молодого місяця, що здатне викликати перепади настрою. Наразі такі дані є лише для тропічних птахів, а щодо людей досліджень майже немає. Деякі наукові роботи пов’язують повню з агресивною поведінкою тварин, але це лише гіпотеза, яка потребує подальших досліджень.

Є інформація, що місячні цикли можуть впливати на сон. Наприклад, під час повні деякі люди відчувають труднощі з засинанням, а якість сну може погіршуватися. Це може бути пов’язане зі зміною рівня мелатоніну, проте висновки залишаються суперечливими.

Ще одна гіпотеза стосується змін у магнітних полях Землі під впливом Місяця, що начебто активізує нервову систему. Але даних надто мало, щоб підтвердити це. Дослідження не виявили впливу Місяця на психічні захворювання, окрім посилення симптомів біполярного розладу, зміни концентрації рідин у тілі або менструального циклу, а також ризику травм.

Вплив місяця перебільшений

Наразі багато вчених скептично оцінюють можливість впливу місячних циклів на здоров'я. Це, швидше за все, пов’язано з упередженістю та стереотипами. Таке сприйняття називається ілюзорною кореляцією, коли між непов’язаними подіями вбачається зв’язок, і особистий досвід сприймається як доказ.

Також місяць може на вас впливати через ефект плацебо. Він виникає, коли фізичне або психічне здоров'я людини покращується або змінюється після прийняття помилкової форми лікування. Це, ймовірно, відбувається через здатність вашого мозку очікувати певного результату і вивільняти певні гормони на основі цього очікування.

Теги за темою
Психологія
Джерело матеріала
loader