Військовий збір зросте втричі: що ще чекає на українців після ухвалення нового закону про податки
Військовий збір зросте втричі: що ще чекає на українців після ухвалення нового закону про податки

Військовий збір зросте втричі: що ще чекає на українців після ухвалення нового закону про податки

У Верховній Раді готуються до розгляду доопрацьованого законопроєкту №11416-д, спрямованого на збільшення податкових надходжень до державного бюджету.

Олексій Леонов, народний депутат від фракції «Слуга Народу» та голова підкомітету з питань оподаткування податком на додану вартість, розповів про ключові положення документа.

За словами Леонова, підвищення податків є важким, але необхідним кроком з огляду на поточну ситуацію в країні. Він підкреслив, що це тимчасовий захід, який діятиме до кінця року, в якому буде скасовано воєнний стан.

Комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував ухвалити законопроєкт у другому читанні після обговорення. Основні положення документа включають:

  • Збільшення військового збору з доходів фізичних осіб з 1,5% до 5%.
  • Запровадження щомісячного військового збору для ФОПів на єдиному податку 1, 2 та 4 груп у розмірі 10% від мінімальної зарплати.
  • Встановлення ставки військового збору в розмірі 1% від доходу для платників єдиного податку третьої групи.
  • Введення податку на прибуток для фінансового сектору: 50% для банків за 2024 рік та 25% для небанківських фінансових установ з 2025 року.

Законопроєкт також передбачає запровадження щомісячного звітування щодо ПДФО для реалізації механізму економічного бронювання та звільнення від оподаткування доходів, отриманих в межах програми «Зроблено в Україні».

Леонов наголосив на необхідності прийняття законопроєкту для фінансування сектору безпеки та оборони. Водночас він запропонував розглянути можливості компенсації додаткового навантаження для українських підприємців. Зокрема, Комітет пропонує збільшити фінансування програми доступних кредитів «5-7-9%» на 2 мільярди гривень та виділити додатково 422,3 мільйона гривень на державну програму грантів для створення або розвитку бізнесу в бюджеті на наступний рік.

Джерело матеріала
loader
loader