Рада прийняла закон про підвищення податків: військовий збір з зарплат буде 5%
Рада прийняла закон про підвищення податків: військовий збір з зарплат буде 5%

Рада прийняла закон про підвищення податків: військовий збір з зарплат буде 5%

Верховна Рада прийняла законопроект про підвищення податків 11416-д у другому читанні та в цілому як закон. Цим законом передбачено підвищення військового збіру з зарплат громадян до 5%.  Наразі текст, який був проголосований фінально невідомий, бо до проєкту були погоджені поправки, які потім не знайшли підтримки у залі. Про це повідомляє Судово-юридична газета.  

Зокрема, як повідомив перший заступник голови Комітету ВР з питань податкової політики Ярослав Железняк, під час голосування не була підтримана поправка 988, яка передбачає, хто є платниками військового збору. Тобто, не була підтримана базова норма проєкту, що ставить питання стосовно фінальної редакції закону.

Також виключено статус податкового агента для нотаріуса при посвідчені ним договорів купівлі-продажу (міни) між фізособами і підтримано норму про те, щоб залишити 1,5% військового збору для військових (пропонувалося брати з їх зарплат 5%).

  1. Підвищення військового збору на період до 31 грудня року, у якому буде припинено воєнний стан, а саме: підвищення ставки з 1,5% до 5% для доходів фізичних осіб; встановлення військового збору у розмірі 1% від доходу платників єдиного податку ІІІ групи; встановлення військового збору для ФОП – платників єдиного податку І, ІІ та IV групи на рівні 10% розміру мінімальної ЗП
  2. Встановлення ставки податку на прибуток для банків за 2024 рік у розмірі 50%.
  3. Встановлення ставки податку на прибуток для небанківських фінансових установ (крім страховиків) на рівні 25% з 1 січня 2025 року.
  4. Вдосконалення запропонованої моделі визначення розміру авансових внесків з податку на прибуток підприємств для АЗС.
  5. Зміна податкового періоду з квартального на місячний для подання звітності про виплачені доходи на користь фізичних осіб (для економічного бронювання) з 1 січня 2025 року.
  6. Прив'язка до євро ставки авансового внеску для пунктів обміну валюти.
  7. Продовження до кінця воєнного стану пільги щодо отриманої благодійної допомоги з бюджетів інших держав.
  8. Зміни по ренті в частині ПСО та щебеню.
  9. Звільнення від оподаткування доходів, отриманих в межах «Зроблено в Україні».
  10. Зміни щодо мінімальних роздрібних цін для вина.
  11. Зміни щодо мінімального податкового зобов'язання. 
  12. Доручення Кабміну розробити законопроект про зарахування військового збору до спецфонду Держбюджету. 
Джерело матеріала
loader
loader