Реєстр «єПам’ятка» повноцінно запрацює після внесення даних про 150 тисяч об’єктів - МКСК
Реєстр «єПам’ятка» повноцінно запрацює після внесення даних про 150 тисяч об’єктів - МКСК

Реєстр «єПам’ятка» повноцінно запрацює після внесення даних про 150 тисяч об’єктів - МКСК

Міністерство культури та стратегічних комунікацій запустило реєстр нерухомого майна “єПам’ятка”, який почне повноцінно працювати після внесення обласними адміністраціями даних про понад 150 тисяч об’єктів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє МКСК.

Експерти, представники громадськості та Міністерства культури та стратегічних комунікацій 14 жовтня обговорили способи оцінювання збитків, завданих російською агресією у сфері культурної спадщини. Учасники поділилися своїми ідеями та пропозиціями щодо збереження культурної спадщини.

Заступниця міністра культури та стратегічних комунікацій з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар повідомила, що МКСК запустило реєстр “єПам’ятка”.

Реєстр «єПам’ятка» повноцінно запрацює після внесення даних про 150 тисяч об’єктів - МКСК - Фото 1

“Це реєстр нерухомого майна, який запрацює повноцінно після того, як обласні адміністрації внесуть до нього дані про понад 150 тисяч об’єктів. Наразі завантажено 105 тисяч з них”, - зауважила Бондар.

Вона повідомила, що нині МКСК тестує музейний реєстр, який об’єднає більше ніж 12 мільйонів експонатів. Наразі в систему внесено 27 тисяч предметів.

Засновник ГО “Технології прогресу” Максим Нефьодов презентував напрацювання щодо методології оцінювання збитків.

Реєстр «єПам’ятка» повноцінно запрацює після внесення даних про 150 тисяч об’єктів - МКСК - Фото 2

“Наша задача — запропонувати механізми, які зможе використовувати міністерство, або можна використати для незалежної верифікації, аби дати відповіді на запитання щодо оцінки обсягу втрат та про пріоритетність об’єктів для відновлення”, - акцентував він.

Захід організувала ГО “Антикорупційний штаб” у рамках проєкту “Програма сприяння громадській активності “Долучайся!”, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Як повідомлялося, минулого року відбулась презентація інформаційно-комунікаційної системи обліку нерухомих об’єктів культурної спадщини «Державний реєстр нерухомих пам’яток України» (єПам’ятка).

До реєстру вносятьне просто назви, а й дуже велику інформаційну базу даних щодо кожного з об'єктів. 

Це об’єкти культурної спадщини у галузі архітектури, археології, історії, монументального мистецтва, науки і техніки, ландшафту та садово-паркового мистецтва.

До реєстру спочатку вносять основні дані щодо того чи іншого об'єкта, а потім будуть внесені додаткові характеристики: фото, відео, описові матеріали тощо.

Фото: МКСК

Джерело матеріала
loader