Війська КНДР в Україні: наскільки це реально і що собою представляє їхня армія
Війська КНДР в Україні: наскільки це реально і що собою представляє їхня армія

Війська КНДР в Україні: наскільки це реально і що собою представляє їхня армія

Президент Володимир Зеленський заявив, що Північна Корея (КНДР) постачає російській армії не лише зброю, а й солдатів для війни в Україні. Навіщо Росії така підтримка і що являє собою армія КНДР - розбирався журналіст Коротко про.

Участь Північної Кореї може бути мінімальною

Можливість залучення військових підрозділів КНДР передбачена Договором про всеосяжне партнерство, підписане РФ та Північною Кореєю під час останнього візиту президента Володимира Путіна до КНДР у червні цього року. У документі є домовленість про військову допомогу у разі «агресії» проти однієї зі сторін, а також допускається військово-технічна співпраця, незважаючи на санкції ООН, які чинні щодо Пхеньяну.

Про прибуття на окуповану територію України обмеженого контингенту військовослужбовців із Північної Кореї, зокрема підрозділів інженерних військ, також повідомляло Головне управління розвідки України.

Інститут вивчення війни (ISW) стверджує, що південнокорейські та українські держоргани продовжують ідентифікувати військовослужбовців КНДР, які проходять підготовку в Росії для майбутнього розгортання разом з російськими військами на території України.

The Washington Post пише, що "кілька тисяч" північнокорейських піхотинців проходять підготовку на території Росії. Російське військове командування може перекинути їх до кінця 2024 року або на лінію фронту в Україні, або до прикордонних районів Росії, щоб звільнити російські «резерви».

За іншими даними, військові КНДР перебувають на окупованій частині Донецької області. При цьому нещодавній ракетний удар ЗСУ поблизу окупованого Донецька вже ліквідував кількох із них. За даними ISW, масштаби північнокорейського угрупування, яке Росія може перекинути на лінію фронту або на кордон, поки що незрозумілі.

За кількістю армія КНДР – четверта у світі

Як і Північна Корея, її армія - максимально закрита структура, склад відомий приблизно, а оцінки боєздатності викликають суперечки. Головне, чим вона виділяється – це чисельність. У країні діє загальний військовий обов'язок, у тому числі і для жінок, термін обов'язкової служби становить від трьох до 10 років залежно від роду військ.

За даними Міжнародного інституту стратегічних досліджень, збройні сили КНДР є четвертими за величиною у світі - в них задіяно приблизно 1,2 млн осіб. До складу армії КНДР входить 1 бронетанкова дивізія, 15 окремих бронетанкових бригад, 6 механізованих та 27 піхотних дивізій та 14 піхотних бригад. А також 1 артилерійська дивізія, 21 артилерійська бригада, 9 ракетно-артилерійських бригад.

Є у КНДР і елітні війська, які називаються в Пхеньяні "силами спеціального призначення". Йдеться про 3 повітряно-десантні бригади і один окремий батальйон, 10 снайперських бригад, 9 легких піхотних бригад, 17 окремих розвідувальних батальйонів, а також 8 окремих батальйонів спецпризначення головного розвідувального управління.

У складі збройних сил КНДР є військово-морські сили чисельністю 60 тисяч, повітряні сили на 110 тисяч, а також ракетні війська стратегічного призначення кількістю до 10 тисяч. Слід зауважити, що всі ці оцінки є приблизними та зроблені лондонським Міжнародним інститутом стратегічних досліджень.

За інформацією джерела південнокорейської телекомпанії TV Chosun, а також американського Інституту вивчення війни, в армії КНДР десять інженерних бригад, три-чотири з яких можуть бути перекинуті до Росії. За це Пхеньян може отримувати щороку від Москви до 115 млн доларів.

Скільки особового складу зможе виділити Пхеньян, наразі невідомо.

«Якщо Путін пообіцяє Ину щось суттєве, той цілком може надіслати війська в Україну. Це не той випадок, коли можна навідріз говорити "ні". Однак малоймовірно, що Пхеньян направить в Україну по-справжньому багато військ. Це складно логістично, спричинить ажіотаж та резонанс», - вважає видання «Голос Америки».

За якістю – на рівні старої радянської військової машини

Нагадаємо, кількість – не означає якість. Як повідомляє ВВС, армія КНДР створена за лекалами радянської машини і використовує радянські військові напрацювання, але, на відміну від російської, не має досвіду реальних бойових дій. "Північнокорейська армія довгі роки виконувала функції дешевої робсили - багато її підрозділів були аналогом радянського "стройбату", - пише ВВС.

Що стосується озброєнь, то воно є сумішшю старих транспортних засобів та стрілецької зброї часів Другої світової війни, широко поширених технологій часів Холодної війни та більш сучасного радянського чи місцевого виробництва зброї.

Якщо брати основні сили північнокорейської армії - мотопіхотні підрозділи, то не дуже зрозуміло, як вони могли б брати участь у війні в Україні на боці Росії. Чи діяти у складі великих механізованих об'єднань?

Але саме така тактика в Україні не працює, «Хаймарси» та інші засоби поразки ущент розносять російську бронетехніку. Російська армія вже не раз мала можливість у цьому переконатися і намагається рідше ходити в атаки танковими колонами. Та й перекидати великі масиви "заліза" логістично не вигідно.

Якщо ж діяти малими силами, невеликими підрозділами, то для цього потрібно зовсім інший рівень координації та взаємодії, і потрібно, як мінімум, відсутність мовного бар'єру. Навряд чи у північнокорейській армії десятки тисяч солдатів володіють російською мовою. А без неї яка може бути комунікація та зв'язок.

Але у будь-якому разі втрати неминучі, і цей чинник може стати критичним. Приховати участь Пхеньяна у російській військовій кампанії буде неможливо.

Думка українського військового

«Впевнений, що окремі фахівці Північної Кореї давно вже проводять спільну роботу з РФ – маю на увазі насамперед ППО, інженерів тощо, - пише заступник командира 3-ї ОШБр, командир полку «Азов» Максим Жорін. https://t.me/MaksymZhorin/5408 - Що стосується піхоти, то, очевидно, це буде не наймотивованіша і якісна піхота, але це в будь-якому разі люди, які потрібні на фронті. І вплинути на ситуацію вони можуть суттєво навіть, якщо замінять російські підрозділи у тилу.

Залучення північнокорейських військових цілком реальна історія. На відміну від наших партнерів, союзникам Росії ніщо не заважає допомагати всім, чим вони можуть. Тим паче, санкціями Північну Корею точно не злякати».

На тему

Перші докази, що Північна Корея передає Росії своє озброєння, з'явилися в січні 2024 року. Так, експертиза підтвердила, що на початку січня росіяни вдарили по Харкові саме північнокорейською ракетою. Станом на кінець лютого, слідчі зафіксували, що російські війська випустили по Україні понад 20 північнокорейських засобів ураження. Внаслідок ворожих атак загинули щонайменше 24 особи, ще понад сто цивільних отримали тяжкі поранення.

Крім того, за даними української розвідки, Північна Корея відправила до Росії вже півтора мільйона артилерійських боєприпасів 1970-1980-х років.

Теги за темою
російська агресія
Джерело матеріала
loader