Лідер опозиційної партії в Угорщині втратить мандат через кримінальний вирок
Лідер опозиційної партії в Угорщині втратить мандат через кримінальний вирок

Лідер опозиційної партії в Угорщині втратить мандат через кримінальний вирок

Апеляційний суд Будапешта остаточно визнав лідера угорської опозиційної партії Momentum Андраша Фекете-Дьора винним у насильстві стосовно державного службовця, що призведе до втрати ним депутатського мандата – вперше з 1989 року.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Blikk.

Фекете-Дьора судили за інцидент у грудні 2018 року, коли він кинув димову шашку в поліцейських під час протесту біля парламенту Угорщини.

Суд першої інстанції засудив опозиціонера за статтею про насильство стосовно державного службовця, встановивши, що димова шашка призвела до утруднення дихання в поліцейських.

Але апеляція скасувала вирок.

Нині ж апеляційний суд Будапешта остаточно підтвердив обвинувальний вирок лідеру опозиційної партії Угорщини.

Рішення суду також означає, що, відповідно до законодавства Угорщини, Фекете-Дьора позбавлять депутатського мандата, який він отримав у 2022 році як лідер списку партії Momentum.

"Це абсолютно нова ситуація, оскільки після зміни режиму (у 1989 році.

– Ред.) ще не було жодного прикладу, щоб чинного депутата позбавляли мандата за протест проти влади", – пише Blikk.

У партії Momentum уже вирішили, що замість Фекете-Дьора делегують до парламенту Угорщини євродепутатку Каталін Чех, а лідер політсили продовжить діяльність без мандата, чого вирок не забороняє.

"Я став першим політичним в'язнем після зміни режиму за те, що протестував у спосіб, який не влаштовував владу, проти закону про рабство, який калічив людей", – прокоментував свій вирок Фекете-Дьор.

Джерело матеріала
loader
loader