Деякі елементи Плану перемоги потрібно реалізовувати вже зараз - ексміністр оборони Польщі
Деякі елементи Плану перемоги потрібно реалізовувати вже зараз - ексміністр оборони Польщі

Деякі елементи Плану перемоги потрібно реалізовувати вже зараз - ексміністр оборони Польщі

Деякі елементи Плану перемоги, зокрема збільшення військової допомоги для України і надання Україні права наносити удари по цілях в Росії ракетами великої дальності, потрібно реалізовувати вже зараз.

На реалізацію інших пунктів доведеться почекати до завершення відкритої фази війни Росії проти України. Таку думку в коментарі кореспондентові Укрінформу висловив ексміністр національної оборони Польщі Януш Онишкевич.

«Загалом ці пункти дуже важливі, оскільки показують, наскільки цінним партнером може бути Україна. Але у своїй більшості їх можна буде реалізовувати лише після завершення активної фази бойових дій на фронті»,- підкреслив експерт.

Утім, на його думку, вже зараз потрібно реалізовувати елементи плану, які стосуються оборони України: «збільшення військової допомоги для України і звільнення України з обмежень, які зараз на неї накладені, щодо застосування західного озброєння для ударів всередині Росії».

«Ця справа цілком підлягає розгляду та затвердженню», - констатував Онишкевич.

Утім він не виключив, що з вирішенням цього питання зволікатимуть на Заході, у першу чергу в США, оскільки там є припущення, що доки діятиме така заборона для України, доти Росія не наважиться на застосування тактичної ядерної зброї.

«Але я вважаю, що в принципі такого роду обмеження потрібно зняти, тим більше, що Україна розвиває власні засоби повітряного нападу. Я сподіваюся, що це призведе до того, що Україна матиме у своєму розпорядженні велику кількість ефективних засобів, і результативно їх використовуватиме, аби показати Росії, що жодна частина російської території не є безпечною, і що війна, яка триває, відбувається не десь на окраїнах Росії, а від неї страждає вся країна», - підкреслив ексміністр національної оборони РП.

Як зазначив експерт, основний пункт цього плану стосується запрошення України до НАТО. Він зазначив, що Україна у політичному сенсі вже має запевнення, що стане в майбутньому членом Альянсу. Натомість зараз складно очікувати на визначення якоїсь конкретної дати вступу до НАТО, оскільки на даний момент тривають активні бойові дії в Україні. Він підкреслив, що у цій ситуації членство України в НАТО означало б, що війна стане справою всього Альянсу, а складно сподіватися, що на це зараз погодяться країни-члени Північноатлантичного альянсу.

Онишкевич також зауважив, що заміна частини американських військ в Європі українськими силами, що є одним із пунктів Плану перемоги, може бути «важливим елементом» для НАТО після завершення російсько-української війни.

«Зрозуміло, що коли завершиться війна, й Україна згодом приєднається до НАТО, вона не буде якимсь маргінальним членом, а одним із абсолютно фундаментальних, з огляду на свій бойовий досвід і загартовану в боях армію. У бою це може бути стати неймовірною перевагою для Альянсу», - наголосив польський експерт.

Водночас у контексті спільного інвестування і використання природних ресурсів України Онишкевич зазначив, що цей пункт також «можна реалізовувати вже зараз, незважаючи на всю складність ситуації». Водночас він додав: якщо приватний сектор на Заході мав би здійснювати стратегічні інвестиції в Україну, то він повинен би мати тверді гарантії з боку держав, але на це в нинішніх умовах доволі складно розраховувати.

Ексміністр національної оборони РП також погоджується з тезою, що президентські вибори у США можуть внести «фундаментальні» зміни у цей план: в залежності від результатів прояснити, або навпаки – ускладнити їх реалізацію.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України представив План перемоги на саміті Європейського Союзу, що проходить у Брюсселі.

Глава польського уряду Дональд Туск заявив, що серед лідерів ЄС "немає згоди" в оцінці Плану перемоги, представленого у Брюсселі Президентом Володимиром Зеленським. Цей план наново оцінюватиметься після президентських виборів у США.

Теги за темою
Україна Польша
Джерело матеріала
loader
loader