Як правильно розміщувати продукти в холодильнику
Як правильно розміщувати продукти в холодильнику

Як правильно розміщувати продукти в холодильнику

Як правильно зберігати продукти

У холодильнику можливе перехресне забруднення, коли бактерії переходять з одного продукту на інші. Найчастіше переносниками шкідливих бактерій виступають сире м'ясо, риба та молочні продукти, пише FoodSafety.

Основне правило – зберігати сирі та приготовані продукти окремо. Це передбачає розміщення сирих продуктів на одній полиці, а готових – на іншій. Не менш важливо не перевантажувати холодильник, щоб уникнути контакту продуктів один з одним.

Навіть у найменшому холодильнику передбачені полиці. Щонайменше одна полиця призначена для сирих м'яса, риби, яєць та інших необроблених продуктів.

Як розміщувати продукти в холодильнику

Верхня полиця підходить для готових страв, таких як ковбаса або салати, придбані в магазині. Тут же можна розмістити каструлю з супом.

Середні полиці відводяться під молочні продукти та яйця. Яйця краще зберігати не на дверцятах, а в основному відділенні.

Нижня полиця призначена для сирих м'яса та риби, які повинні бути в упаковці – заводській або в контейнерах, щоб запобігти протіканню. Тут також можна маринувати м'ясо та рибу, чого не можна робити за кімнатної температури. Температура тут зазвичай найнижча, що критично важливо для свіжих м'ясних продуктів.

У нижніх ящиках зберігаються овочі, фрукти та зелень, де температура трохи вища, що перешкоджає примерзанню до стінок. Овочі та фрукти бажано зберігати в упаковці з вентиляцією.

Дверцята холодильника – найтепліше місце, призначене для продуктів із консервантами, наприклад, для відкритих консервів, соків або варення.

Для тривалого зберігання рекомендується одразу поміщати продукти в морозильник, що дозволяє зберегти їхні поживні властивості та запобігти псуванню. З погляду безпеки, продукти у замороженому стані можуть зберігатися практично необмежено, але існують рекомендації щодо термінів, щоб зберегти смакові якості. Більшість готових страв можна заморожувати на 1 – 2 місяці, а сире м'ясо або рибу – на 3 – 12 місяців залежно від виду.

Джерело матеріала