Лікарі нагадують: спалювання відходів сухої рослинності – серйозна загроза для здоров’я людей
Лікарі нагадують: спалювання відходів сухої рослинності – серйозна загроза для здоров’я людей

Лікарі нагадують: спалювання відходів сухої рослинності – серйозна загроза для здоров’я людей

Восени люди збирають врожаї й прибираючи свої угіддя не рідко вдаються до спалювання органічних відходів – сухої рослинності. Дим, в якому містяться різні токсини, – надзвичайно шкідливий як для довкілля, так і для здоров’я людей, провокуючи низку хвороб, які можуть турбувати довгі роки. У групі ризику діти, алергіки та люди з хронічними захворюваннями органів дихання, розповідає завідувачка терапевтичного відділення університетської клініки, кандидат медичних наук Олександра Клекот.

Так, за її словами, у димі, який формується при спалюванні листя, міститься величезна кількість канцерогенних речовин для організму людини:

«Бензопірени провокують і викликають ракові захворювання в органах дихання. Тим часом діоксини, чадний газ, зокрема у тліючому листі, дуже небезпечні для дихальних процесів в організмі людини, тому що блокуючи в еритроцитах активні центри, які переносять кисень, вони викликають гіпоксію в усіх життєво важливих органах та системах. Окремою небезпекою спалювання листя є для тих пацієнтів, які мають хронічні захворювання органів дихання. Це хронічні обструктивні захворювання легень, хронічні бронхіти, бронхіальна астма, а також пацієнти, які мають підвищений ризик алергічних реакцій. Саме шкідливі речовини, які містяться у димі від спалювання листя, провокують загострення цих станів, викликають напади ядухи, вираженої задишки, провокують загострення інфекційного та неінфекційного характеру, погіршуючи якість життя пацієнта та підвищуючи потребу у медикаментозному лікуванні», – розповідає Олександра Клекот.

Особливо шкодить дим спаленого листя здоров’ю дітей, наголошує медична експертка.

«Діти – це найбільш вразлива категорія. У дітей ще може бути дуже багато прихованих, невизнаних захворювань. І саме тліюче листя, виділяючи токсичні речовини, може провокувати захворювання респіраторної, дихальної, серцево-судинної системи, зумовлюючи погіршення загального самопочуття і навіть підвищуючи алергізацію організму», – додає вона.

У вечірній час ризики для здоров’я від дихання забрудненим повітрям стають вищими:

«Якщо спалювання відбувається у вечірній та нічний час, концентрація токсичних речовин зростає у вдихуваному повітрі й пацієнти найбільш критично відчувають погіршення стану в такий період доби. Це може бути небезпечним тим, що знижується сатурація крові, виникають гіпоксичні зміни й люди інколи потребують навіть допомоги лікарів “швидкої” для зняття нападів ядухи», – зауважує Олександра Клекот.

Джерело матеріала
loader
loader