Звичайне рукостискання може бути помилкою: як по етикету вітатися при зустрічі
Звичайне рукостискання може бути помилкою: як по етикету вітатися при зустрічі

Звичайне рукостискання може бути помилкою: як по етикету вітатися при зустрічі

Неправильний жест в сторону малознайомої людини може зіпсувати перше враження про вас.

Щодня люди вітаються як із членами родини та близькими, так і з малознайомими людьми. І в деяких випадках незнання простих правил етикету під час зустрічі може зруйнувати відносини з важливими для вас людьми.

Як пише OBOZREVATEL, можна з легкістю уникнути незручних ситуацій та почуватися впевнено при будь-якій зустрічі, якщо знати декілька хитрощів етикету привітання.

Одним із найпоширеніших способів привітатися є рукостискання, який доречний навіть під час першої зустрічі із незнайомцем. Експерти з етикету називають його своєрідною "оливковою гілкою" серед усіх форм привітань. Простягаючи руку, ви демонструєте відкритість до контакту і даєте людині можливість самостійно вирішити, чи вона готова відповісти на жест.

Водночас, простягнута рука певною мірою зобов’язує іншу людину відповісти взаємністю, і відмова може бути сприйнята як грубість. Тому, якщо в компанії не прийнято вітатися рукостисканням, варто від цього утриматись, навіть якщо це ваш звичний спосіб привітання.

Коли рукостискання є доречним:

Ще одним способом привітатися є обійми. Вони можуть бути доречними навіть у діловій атмосфері, але лише за умови, що обидві сторони погоджуються на такий жест. Тому не варто раптово обіймати людину, з якою ви не дуже близькі.

Якщо не впевнені, чи обійми будуть прийняті позитивно, варто обережно запропонувати їх жестом або запитати: "Чи можна вас обійняти?". У разі відмови, замініть обійми на рукостискання – це дозволить уникнути незручної ситуації.

Під час привітання деякі люди використовують поцілунок у щоку. У Франції такий жест вважається цілком нормальним навіть серед незнайомих людей, однак у більшості інших країн це може бути розцінено як грубе порушення особистих кордонів.

У діловій сфері такий жест може навіть викликати звинувачення в непрофесійній поведінці або харасменті. Тому поцілунки доречні лише з тими, з ким у вас склалися досить близькі стосунки, і це стало нормою у ваших взаєминах. У бізнес-середовищі такі вітання можливі лише в неформальних умовах, як-от під час обідів чи святкових заходів, і абсолютно недоречні в офісі.

Що таке етикет?

Термін "етикет" має французьке коріння (étiquette - етикетка, напис).

По суті це звід норм і правил поведінки людини в суспільстві, норми тактовності та ввічливості.

Знання чи незнання етикету свідчить про загальний культурний рівень, вихованість і освіченість людини та про ставлення її до себе й оточуючих.

Види етикету:

  • державний (придворний);
  • дипломатичний;
  • військовий;
  • релігійний;
  • загальногромадянський.

Загальногромадянський етикет має кілька підвидів: діловий, світський, столовий, обрядовий тощо. Столовий етикет є одним із найважливіших.

Читайте також про правила етикету:

Джерело матеріала
loader