Базилік ростиме цілий рік: як отримати цілу плантацію всього за 10 гривень
Базилік ростиме цілий рік: як отримати цілу плантацію всього за 10 гривень

Базилік ростиме цілий рік: як отримати цілу плантацію всього за 10 гривень

Існують два методи вирощування базиліка. Але лише один із них дасть змогу виростити базилік у горщику всього за 30 днів.

Базилік - ароматна індійська пряність, яка використовується в багатьох кухнях світу і стане доречною при приготуванні різних страв. Крім того, базилік дуже корисний - він здатний знищити понад 90 відсотків бактерій, які перебувають у нас у роті, заспокоює та тонізує шкіру, а також впливає на процеси розщеплення жиру.

Таким чином, листочки базиліку завжди варто мати під рукою. Щоб не витрачати гроші на купівлю цієї ароматної травички, базилік можна виростити в горщику. Таким чином лише за 10 гривень (приблизно стільки коштує пакетик насіння) можна отримати цілу "плантацію" базиліка. На Youtube-каналі Classy Flowers розповіли, як правильно посадити базилік у горщику.

Базилік на підвіконні - методи вирощування

Існують два методи вирощування базиліка. Багато хто радить укорінювати живці. Це цілком можливо, але варто відзначити трудомісткість і неефективність цього методу.

"Цим методом дуже складно швидко і продуктивно виростити базилік у достатніх кількостях, навіть для сімейного щоденного приготування страв, не кажучи вже про щось більше. Тому серйозні садівники та фермери ним не користуються. Уявіть, лише на утворення коріння йде до 18 днів, потім рослина має прийнятися в ґрунті, тобто адаптуватися, це ще тиждень. І лише після цього починається ріст", - розповіла авторка каналу.

Якщо ж вирощувати базилік із насіння, можна отримати цілі зарості цієї зеленої приправи за 30-35 днів.

"Я вас запевняю, що пакетика насіння вистачить для того, щоб отримати нескінченний ресурс цієї зелені на весь рік", - сказала вона.

Як виростити базилік із насіння
Як виростити базилік із насіння / скріншот

Як виростити базилік вдома з насіння

Насіння потрібно просто посадити в просторий горщик із дренажними дірочками на дні, заповнений чорноземною родючою садовою сумішшю.

У ґрунті потрібно зробити неглибокі отвори пальцем і помістити тільки одне або два насіннячка в лунку.

Схожість насіння базиліка 100%. Скільки посієте, стільки й зійде.

Насіння можна замочити перед посадкою, але гострої необхідності в цьому немає. Насіння і так проклюнеться через два дні.

Після цього вазон потрібно поставити на тепле сонячне місце в саду або на підвіконня і рясно поливати.

Через 5 днів паростки мають ось такий вигляд:

Скриншот

"Я ніколи не проріджую базилік після сходів, а дозволяю їм усім рости - і тим, що зійшли раніше, і тим, що зійшли пізніше. Вони ростуть дружно і швидко. Їх дуже важко залити водою, вони не загнивають. Коли рослини ростуть разом, вони балансують споживання води. Сильніші не дають загнити слабшим, як, наприклад, рослини в лісі або в полі. Такого ефекту не буде, якщо кожна рослина росте в індивідуальному горщику", - розповіла флористка.

Через 30 днів після ви отримаєте сад базиліка в горщику. Коли базилік підросте ще більше, його можна розсадити.

Базилік у горщику
Базилік у горщику / Фото: скріншот відео

Практично через 2 тижні вийде готова вкорінена розсада. Причому вона набагато краща та більша, ніж укорінені зрізані живці.

Скриншот

Варто враховувати, що в природних умовах базилік через 6-7 тижнів починає грубіти і приступає до цвітіння.

Що любить базилік у горщику

Бажано базилік підгодовувати органічними добривами, гноєм наприклад. Дуже добре додавати деревну золу, оскільки вона містить багато калію і залужнює ґрунт, роблячи поживні речовини більш доступними для базиліка.

Якщо посадити розсаду в окремий горщик, то через пару-трійку тижнів кущик розростається та починає утворювати квіткові бутони.

Залишати квіти базиліка необхідно. По-перше, для отримання насіння. Здебільшого, базилік це органічна рослина, не гібридна. Тому насіння завжди гарне і дає абсолютно ідентичне потомство, яке не відрізняється від батьківської рослини. І навіть такі популярні гібриди, як лимонний базилік, теж дають з насіння гарні результати.

По-друге, красиві фіолетові запашні квітки базиліка - це чудова прикраса для будь-якого саду і особливо сильно привертають на город важливих запилювачів - бджіл і джмелів.

Youtube-канал Classy Flowers

На Youtube-канал Classy Flowers підписані 339 тисяч осіб.

Авторка - флорист з Канади та розповідає про те, як робити квіткові композиції власноруч, також ділиться ідеями для декорування і дає поради щодо садівництва.

Дивіться відео - Як виростити базилік вдома з насіння за 30 днів:

Раніше Главред писав, як виростити сукуленти з листа - квітникарка показала "ледачий" спосіб.

Вам також може бути цікаво:

Джерело матеріала
loader