Експерти радять їх уникати: кольори фарб, які знижують вартість будинку
Експерти радять їх уникати: кольори фарб, які знижують вартість будинку

Експерти радять їх уникати: кольори фарб, які знижують вартість будинку

Однак, як пише Real Simple, певна колірна палітра може справити й протилежне враження. Які ж кольори роблять житло дешевшим, а які навпаки додають йому більшої вартості, розповідаємо далі.

Кольори фарби та фактори, які можуть знизити вартість будинку

Визначення вдалих і не дуже кольорів фарби для дому неоднозначне. Зокрема, на нього може впливати місце розташування будинку. Наприклад, у прибережних містах або сучасних, мистецьких районах міст можна вибрати більш сміливий відтінок, як-от пастельний блакитний або навіть веселий кораловий, тому що вони відповідатимуть місцевій естетиці. Однак в більш традиційних передмістях ці ж кольори можуть відштовхувати.

Крім того, важливо враховувати не тільки те, як будинок виглядатиме зараз, але й те, як він зміниться через кілька років. Темні чи надто яскраві кольори поглинають більше ультрафіолетових променів і, як правило, більш сприйнятливі до передчасного вицвітання або відлущування, тому для безпеки їх краще використовувати лише як акценти, а не як основний колір.

Хоча може виникнути спокуса слідувати останнім тенденціям, як-от пофарбувати свій будинок повністю в чорний колір, вкрай важливо подумати, чи доповнює це архітектуру та місце розташування вашого житла,
– радить помічниця брокера з нерухомості Анжеліка Ф. ВонДрак.

Вона пояснює, що те, що зараз модно, може не відповідати стилю району та може навіть погіршити ключові особливості дому. Якщо у будинку є прекрасні архітектурні особливості, як-от складна дерев’яна різьба чи унікальні вікна, надто темне фарбування може призвести до того, що ці деталі зникнуть замість того, щоб виокремлюватися. А усе це своєю чергою призводить до зменшення ціни на нерухомість.

Разом з тим, якщо ви намагаєтеся продати свій будинок, також потрібно думати не тільки про власні естетичні уподобання. Хоча нетрадиційні відтінки, як-от яскраво-жовтий або електричний синій, можуть відповідати вашому почуттю стилю, покупці можуть сприймати їх як занадто складні або дорогі для ґрунтування та перефарбування.

Загалом усе, що виглядає надто яскраво, як-от неоново-зелені чи яскраво-червоні кольори, може стати проблемою, оскільки це дуже специфічні відтінки для індивідуальних смаків. Мета – звернутись до найширшого кола покупців, а такі кольори можуть відчужувати людей,
– каже експертка.

Вона зауважує, що колір вхідних дверей також має значення – будинки з дверима червоного, синього або зеленого відтінку, як правило, користуються меншою прихильністю.

Кольори фарби та фактори, які можуть підвищити вартість будинку

Популярні кольори екстер’єру, які можуть підвищити привабливість житла, включають нейтральні та класичні кольори, такі як білий, світло-сірий, бежевий. Ці цілісні відтінки добре контрастують з темнішими кольорами, такими як темно-сірий, синій або коричневий на віконницях, обробці та вхідних дверях. Серед популярних поєднань, які подобаються покупцям, – сіро-білий, кремовий і коричневий, сірий і темно-синій.

Водночас правильний вибір кольору фарби для будинку також може залежати від архітектурного стилю житла. Більш світлі нейтральні тони, такі як м’які сірі, брудно-білі або блідо-землясті тони, як правило, працюють у різних архітектурних стилях, від ремісничого до колоніального. Для будинків у середземноморському стилі більше підходять теплі тони, такі як теракотовий або вершково-бежевий.

Що стосується найефективнішого вибору кольору вхідних дверей, це також залежатиме від стилю будинку. Однак досвід показує, що безпечним відтінком для цього може бути чорний.

Джерело матеріала
loader
loader