Кредит для України: США планують масштабну фінансову підтримку
Кредит для України: США планують масштабну фінансову підтримку

Кредит для України: США планують масштабну фінансову підтримку

США висловили готовність виділити до 20 мільярдів доларів у межах 50-мільярдного кредиту "Групи семи" для України.

Ця сума становить 40% від загального обсягу кредиту, повідомляє Financial Times.

Джерела видання повідомляють, що кредит планується погасити за рахунок прибутку від заморожених російських активів у Європі. Переговори щодо структури цього кредиту тривають з червня 2023 року.

Рішення США надати таку значну суму експерти пов'язують з наближенням президентських виборів. Вважається, що адміністрація Джо Байдена прагне забезпечити підтримку України на випадок можливої перемоги Дональда Трампа, який може скоротити допомогу.

Варто зазначити, що остаточної угоди ще не досягнуто. США продовжують консультації з Конгресом та Україною щодо механізму погашення кредиту. Очікується, що деталі розподілу кредиту будуть оголошені 25 жовтня на зустрічі міністрів фінансів G7 у Вашингтоні.

Наразі в Європі заморожено 211 мільярдів доларів російських активів. Більшість цих коштів знаходиться в Бельгії під управлінням клірингової організації Euroclear, яка за 2023 рік отримала 3 мільярди доларів прибутку з цих активів.

Росія категорично виступає проти використання її активів для фінансування України та погрожує судовими позовами. Однак наразі йдеться про використання не самих коштів, а доходів від їх розміщення.

Міністерство фінансів США утрималося від коментарів щодо цієї інформації.

Нагадаємо: ЄС озвучив єдину умову для розблокування заморожених активів РФ.

Джерело матеріала
loader
loader