Реформа грального бізнесу: в Україні планують запустити моніторинг платежів
Реформа грального бізнесу: в Україні планують запустити моніторинг платежів

Реформа грального бізнесу: в Україні планують запустити моніторинг платежів

Реформа грального бізнесу: в Україні планують запустити моніторинг платежів

Це те, що досі не  створила КРАІЛ.

Влада планує провести реформу сфери грального бізнесу, яка складатиметься з кількох етапів. Перший етап передбачає «відбілювання ринку» та його детоксикація. Водночас перший крок другого етапу передбачає запуск моніторингу платежів, пише Євген Плінський у статті «Перевернути гральний стіл. Що не так із гральною індустрією і що з цим хоче робити влада»

«Першим кроком другого етапу має стати запуск Державної системи онлайн-моніторингу (ДСОМ). Цей проєкт – наріжний камінь усієї історії легалізації грального бізнесу, адже така система дає змогу в режимі реального часу контролювати дані щодо кожної операції з прийняття ставки, повернення, виплати виграшу тощо. Також ця система – важливий елемент захисту гравців від лудоманії (ігрової залежності)», – зазначає автор та додає, що  в його розпорядженні опинилася одна з урядових концепцій можливих змін.

Ключовим моментом у ДСОМ, за словами Плінського, є те, що система фактично робить неможливим ухилення від сплати податків. За словами автора, у сьогоднішній інфраструктурі ринку така система не була нікому потрібною.

Де-юре Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ) мала впровадити ДСОМ одразу ж після свого створення. Однак фактично, КРАІЛ розповідає, що уряд не виділяє на це грошей. А уряд своєю чергою заявляє, що КРАІЛ потребує не коштів, а ліквідації.

Плінський зазначає, що інертність КРАІЛ щодо нестворення онлайн-моніторингу стала одним із тригерів для перезавантаження. Тепер Комісію мають ліквідувати, а систему моніторингу – створити.

Зазначимо, що перший етап реформи також складається з двох кроків. Першим є як раз ліквідації КРАІЛ та створення замість неї «центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері організації та проведення азартних ігор». Останньою, ймовірно, стане «Агенція регулювання азартних ігор» (АРАІ).

Другим кроком є зміна оподаткування грального бізнесу та створення єдиної платіжної системи. Адже зараз достеменно невідомо, скільки грошей обертається у гральній індустрії.

Джерело матеріала
loader
loader