Зеленський розповів, чи обговорює Україна лише частковий вступ в НАТО
Зеленський розповів, чи обговорює Україна лише частковий вступ в НАТО

Зеленський розповів, чи обговорює Україна лише частковий вступ в НАТО

Зеленський розповів, чи обговорює Україна лише частковий вступ в НАТО

Така ідея, можливо, існує, щоправда, не в української сторони.

Президент Володимир Зеленський запевнив, що Україна не обговорює вступ в НАТО в обмін на відмову від окупованих Росією територій, передає «Інтерфакс-Україна». Водночас за його словами, подібні ідеї можуть бути в деяких країн-партнерів.

«Ми не обговорюємо це. Але вважаю, що ці вкиди в медіа не випадкові. Мабуть, такі думки у деяких партнерів можуть бути. Тому напряму вони не комунікують зі мною ці питання, але через медіа, зрозуміло, перевіряють їхній градус. Гадаю, тут усе залежить від суспільства України», – заявив Зеленський під час зустрічі з журналістами.

Він додав, що зараз на всіх переговорах Україна порушує питання гарантій своєї безпеки. І найкращою гарантією Зеленський назвав членство в НАТО.

«Під час війни – запрошення, абсолютно відкрите, із сильною позицією в будь-якому форматі дипломатії. Це запрошення, я вважаю, не залежить від думки Росії. Коли в цьому будуть упевнені ще деякі партнери – що вони сильніші за Росію, тоді в нас усе буде в цьому сенсі позитивно», – додав президент.

У відповідь на питання, чи припускається можливість початку розмов про часткове членство в Альянсі без окупованих територій, Зеленський зазначив, що «хоч би який шлях у нас був, юридично ніхто не визнаватиме окуповані території територіями інших держав».

Він додав, що до НАТО запрошують країну в її міжнародно визнаних кордонах. Зеленський стверджує, що для нього принципово отримати запрошення до Альянсу під час війни.

«Я вважаю, що це сильна частина пакета, який ми пропонуємо. Це не просто запрошення, а запрошення, доки війна ще не закінчилася. А вже який вступ, як він відбуватиметься, скільки – це наступний крок, дипломатія. Можуть бути різні формати», – підсумував Зеленський.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 16 жовтня оприлюднив план перемоги. Першим його пунктом є запрошення України в НАТО до закінчення війни. 

Раніше французька газета Le Monde повідомляла, що США не проти запросити Україну до НАТО. Як пишуть журналісти, процес цього можуть розпочати у разі перемоги віцепрезидентки Камали Гарріс на виборах у листопаді. 

Чому трохи прочинилося вікно можливостей і якими є перспективи України — читайте в статті Володимира Кравченка «Запрошення України до НАТО. Чи увірветься вітер змін у кватирку можливостей».

Джерело матеріала
loader