Саміт БРІКС у Казані: що відомо і чого від нього чекати
Саміт БРІКС у Казані: що відомо і чого від нього чекати

Саміт БРІКС у Казані: що відомо і чого від нього чекати

З 22 по 24 жовтня у російській Казані проходитиме саміт БРІКС – міждержавного об'єднання, куди входять дев'ять великих країн світу і яке створювалося задля зміцнення економічного співробітництва. Але зараз це більше інструмент для протистояння із Заходом, і про організацію говорять як про "геополітичний блок". При цьому об'єднання, як і раніше, носить багато в чому неформальний характер. Воно не має статуту, загального бюджету, секретаріату чи якихось наднаціональних структур. Журналіст Коротко про зібрав усе, що відомо про цю подію.

Що обговорюватимуть

Як завжди, на порядку денному будуть економічні питання та тема реформування міжнародних інституцій. На саміті у Казані Путін сподівається зміцнити роль Росії, просуваючи створення нової фінансової системи для обходу домінування долара та санкцій. Планується запуск "Мосту БРІКС" – цифрової платформи для транскордонних розрахунків, якою керують банки країн-учасниць. Західні чиновники стурбовані тим, що ця система може обійти санкції та загрожувати американському фінансовому домінуванню.

Під час саміту пройде також низка двосторонніх зустрічей. На деяких із них обговорюватиметься, зокрема, і війна в Україні. Більшість країн-учасниць БРІКС (Бразилія, Індія, Китай, Південна Африка, Єгипет, Ефіопія, Іран та Об'єднані Арабські Емірати) дотримуються нейтральної позиції, не приєднуючись до санкцій щодо Росії.

Але головна мета цього саміту – це бажання російського диктатора Володимира Путіна показати світові, що він не став ізгоєм. На частку членів об'єднання припадає 26% світової економіки та 45% світового населення. І присутність іноземних лідерів на саміті вказує на готовність багатьох продовжувати зустрічатися із президентом РФ Володимиром Путіним, всупереч позиції США та їхнім союзникам.

Хто приїде

Кремль уже відрапортував, що на саміті будуть присутні близько 20 тисяч гостей, у тому числі понад 20 глав держав. Серед них - лідер Китаю Сі Цзіньпін, прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді, а також генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. Також очікується участь у саміті лідерів ПАР, Єгипту, Туреччини, Ірану, а також глави Палестинської автономії Махмуда Аббаса.

Нарендра Моді вже прибув до Казані. До речі, Індія виступає проти того, щоб перетворити БРІКС на антиамериканську організацію. Фото: ФБ Narendra Modi

Хто проігнорував

А ось президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва, який також збирався приїхати до Казані, відмовився від поїздки в останній момент. Влада Бразилії повідомила, що 78-річний президент впав удома і пошкодив потилицю. Його стан не вимагав госпіталізації, але лікарі, як стверджується, рекомендували утриматися від далеких перельотів.

Не приїдуть на саміт ще кілька важливих симпатиків Путіна. Це президент Сербії Олександр Вучич, який не може цього зробити через щільний графік. Сам Вучич таємниче заявив, що не приїде на саміт БРІКС через "різні речі, які Путіну добре відомі".

Не приїде президент (голова Державної Ради) Куби Мігель Діас-Канель через те, що його країна стикається з масовим блекаутом та ураганом.

Також на саміті не з'явиться наслідний принц Саудівської Аравії Мохаммед ібн Салман, його представить міністр закордонних справ країни. Незважаючи на запрошення приєднатися до блоку, Ер-Ріяд досі офіційно не ухвалив таке рішення. А якби це сталося, члени БРІКС разом виробляли приблизно 44% світової сирої нафти.

Підмочена репутація ООН

Міністерство закордонних справ України розкритикувало генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша за те, що він погодився приїхати до Казані та зустрітися з Путіним.

“Генеральний секретар ООН відхилив запрошення України на перший Глобальний саміт світу у Швейцарії. Однак він прийняв запрошення до Казані. Це неправильний вибір, який не сприяє справі миру. Він лише шкодить репутації ООН», - йдеться у повідомленні українського зовнішньополітичного відомства.

БРІКС хочуть розширити?

Одна з тем, що супроводжує саміт БРІКС, – розширення організації. Ряд країн, від Малайзії та Таїланду до Нікарагуа та Туреччини, нібито прагнуть приєднатися до БРІКС. Сьогодні альянс налічує 9 членів, але ще 40 країн, за твердженням російської влади, висловлюють зацікавленість у приєднанні, і 15 країн начебто подали заявки на членство. До речі, Казахстан заявив, що поки не має наміру вступати в організацію, проте його президент Касим-Жомарт Токаєв до Казані приїде.

Втім, угоди про розширення на російському саміті не очікуються. Індія виступає проти подальшого розширення та підтримує категорію країн-партнерів БРІКС без права голосу, оскільки вона не хоче перетворення БРІКС на антиамериканську організацію.

На тему

Жителів Казані просять повідомляти про підозрілих людей

Мерія Казані просить городян у дні саміту БРІКС бути пильними та інформувати правоохоронні органи про підозрілих осіб. Зокрема, казанців просять інформувати про "осіб, які знімають житло подобово або на тривалий термін з ознаками зберігання або використання БпЛА", "будь-яку помітну зміну в поведінці знайомих людей, які вживають наркотичні засоби або алкоголь, які не мають постійного місця проживання та роботи", купівлі не мешканцями Казані та Татарстану будинків або житла, появі в магазинах людей, які закуповують у великій кількості продукти харчування тривалого зберігання, посуд, одяг, будівельні та інші матеріали та інструменти, а також "людях, які прибули з новоприєднаних територій Росії, які ухиляються від контактів із представниками держструктур".

Також у місті запровадили низку обмежень: місцевим мешканцям радили не виходити з дому без паспорта, до центру не їздити, бо на машині не можна, а із громадського транспорту працює лише метро. Музеї та артпростір закриті, спортивні заходи скасовані.

Джерело матеріала
loader
loader