Підприємець із оточення Кіпера отримав у власність підсанкційний російський бізнес ‒ "Схеми"
Підприємець із оточення Кіпера отримав у власність підсанкційний російський бізнес ‒ "Схеми"

Підприємець із оточення Кіпера отримав у власність підсанкційний російський бізнес ‒ "Схеми"

Підприємець із оточення Кіпера отримав у власність підсанкційний російський бізнес ‒ "Схеми"

Це вдалося "провернути" навіть попри арешти активів.

Російський бізнесмен Ігор Наумець, на активи якого в Україні накладено санкції та арешти, зумів зберегти контроль над своїм бізнесом на понад 1 мільярд гривень через передачу активів новому приватному власнику, що дозволило уникнути конфіскації державою.

Журналісти програми "Схеми" (Радіо Свобода) з’ясували, що попри санкції РНБО та арешти активів, бізнес Наумця, зокрема холдинг "Юнігран", перейшов у власність броварського підприємця Сергія Шапрана, тісно пов’язаного з колишнім прокурором Києва, а нині очільником Одеської обласної військової адміністрації Олегом Кіпером.

Холдинг "Юнігран" спеціалізується на видобутку корисних копалин у Житомирській області та виробництві будівельних матеріалів, зокрема тротуарної плитки. Серед його активів – виробничі комплекси, спеціалізована техніка, сотні вагонів та гектари землі. У липні 2022 року правоохоронні органи звернули увагу на діяльність холдингу, після чого було накладено арешт на активи, а у березні 2023 року проти Наумця ввели санкції РНБО. Проте через рішення судді Печерського суду Сергія Вовка арешт було знято, що дозволило новому власнику Сергію Шапрану заволодіти активами. Водночас прокурор відмовився від апеляції, що остаточно закрило питання конфіскації на користь держави.

За словами Наумця, Шапран запропонував йому "вирішити проблеми з бізнесом" в обмін на 50% частки, але пізніше "рейдернув" весь бізнес. Натомість Шапран стверджує, що всі угоди були законними.

Підприємець із оточення Кіпера отримав у власність підсанкційний російський бізнес ‒ "Схеми" - Фото 1

Холдинг "Юнігран" фігурує у кримінальних справах, пов’язаних із фінансуванням тероризму та ухиленням від сплати податків. За даними слідства, компанія, яку контролював Наумець, займалася незаконним видобутком корисних копалин, а отримані прибутки використовувалися для підтримки російської агресії та окупаційних адміністрацій на сході України та в Криму.

Журналісти також виявили, що до початку повномасштабної війни холдинг вивозив копалини до Росії, де Наумець досі має бізнес-інтереси. Частина його компаній у Росії вже ліквідована, але кілька підприємств, зокрема у сфері будматеріалів та управління нерухомістю, продовжують працювати, сплачуючи податки в російський бюджет.

У січні 2024 року, через місяць після зняття арешту, частина активів, включно з земельними ділянками та технікою, за заниженою вартістю перейшла у власність структур, пов’язаних із Шапраном. Журналісти також дослідили зв'язки Шапрана з Олегом Кіпером, що простежуються через його бізнес-партнера, ексдепутата Одеської обласної ради Володимира Осіпова. Останній згадується у справі Наумця та підписаний у деяких телефонах як "кум Кіпера". Його прізвище також є у декларації посадовця за 2019 рік – Кіпер вказав, що його дружина позичила матері Осіпова 25 мільйонів гривень.

У відповідь журналістам Олег Кіпер заявив, що не знайомий ані з Наумцем, ані з Шапраном, а також не має інформації про діяльність холдингу "Юнігран". Водночас він підтвердив своє знайомство з Володимиром Осіповим, але запевнив, що ніколи не втручався в його бізнес-справи.

Нагадаємо, за інформацією Bihus.Info, начальник департаменту Нацполіції Сергій Шайхет живе у квартирі за мільйон доларів та використовує службове авто для власних справ.

Джерело матеріала
loader
loader