Чоловікам віддаватимуть дітей після розлучення: з'явився революційний законопроект
Чоловікам віддаватимуть дітей після розлучення: з'явився революційний законопроект

Чоловікам віддаватимуть дітей після розлучення: з'явився революційний законопроект

17 жовтня 2024 року у Верховній Раді України був зареєстрований законопроєкт #12132, який має на меті революційні зміни в сімейному законодавстві. Пропонується запровадити модель спільної батьківської опіки, що є поширеною практикою в багатьох західних країнах. Цей документ покликаний змінити підхід до визначення того, з ким дитина буде жити після розлучення, на користь рівної участі обох батьків у її житті, пояснили юристи на каналі "Пані в законі".

На даний момент в Україні після розлучення суд обов'язково визначає, з ким дитина постійно проживає — з матір'ю чи батьком. Другий з батьків має право лише на зустрічі з дитиною. Однак новий законопроєкт пропонує модель спільної опіки, коли дитина проживатиме з кожним із батьків почергово. Це може виглядати як тиждень у мами, тиждень у тата — рівнозначність по часу.

Також передбачено механізми дій для батьків, яким обмежують доступ до дітей. Якщо один з батьків перешкоджає контактам дитини з іншим, суд може передати дитину для проживання тому з батьків, кому забороняють бачитися з нею. Проте для цього потрібні документальні докази.

Аліменти, діти - фото Знай.ua

Законопроєкт впроваджує більше можливостей для батьків, які хочуть бути повноцінними учасниками виховання своїх дітей після розлучення. Тепер один із батьків може звернутися до суду для встановлення графіку, за яким дитина житиме почергово у кожного з батьків. Це нововведення особливо актуальне для тих, хто відчував несправедливі обмеження у праві бачитися зі своєю дитиною.

Водночас нова модель ставить перед батьками високі вимоги щодо їхнього матеріального становища. Якщо один із батьків не має достатнього доходу або веде аморальний спосіб життя, суд може не дозволити спільну опіку.

Сплата аліментів, фото Мін'юсту

Для багатьох українських жінок новий закон може стати викликом. У Європі суди часто враховують доходи обох батьків під час ухвалення рішень про опіку. Якщо мати не працює, перебуває в декреті або не має власного житла, це може стати перешкодою для отримання права на спільну опіку. У таких випадках суди можуть ухвалювати рішення на користь батька, якщо той має стабільний дохід і кращі житлові умови.

Законопроєкт #12132 перекликається з європейським законодавством, тому його, ймовірно, приймуть із мінімальними правками. Це означає, що вже невдовзі українським сім'ям доведеться пристосовуватися до нової реальності, де обидва батьки мають рівні права і обов'язки щодо виховання дитини після розлучення.

Раніше ми розповідали, що поблажок не буде: боржникам за комуналку зіпсують опалювальний сезон

Також, українцям пропонують серйозно розоритися заради гарного освітлення та тепла

Джерело матеріала
loader