Політологи про другий план Зеленського: Це закономірно - потрібно наводити лад у країні
Політологи про другий план Зеленського: Це закономірно - потрібно наводити лад у країні

Політологи про другий план Зеленського: Це закономірно - потрібно наводити лад у країні

Після презентації Плану перемоги президент України Володимир Зеленський готує ще один - «план дій», який має допомогти країні вистояти в умовах війни.

На відміну від Плану перемоги, спрямованого на Захід, цей план визначить кроки для самої України. І цей план не є альтернативою Плану перемоги. Він спрямований на мобілізацію самої України під час війни і стосується фронту, ВПК, економіки і фінансів, інформаційної сфери, забезпечення справедливості, регіональної роботи та інших стратегічних галузей. План включає боротьбу з корупцією, налаштування всіх процесів економічної, соціальної, військової діяльності та всього, що дозволить злагоджено працювати на благо держави.

Журналіст Коротко про запитав політологів, що вони думають про цю президентську ініціативу.

Тарас Загородній

- Поява цього плану цілком закономірна. План перемоги був для наших зарубіжних партнерів. Він закликав їх припинити, м'яко кажучи, ухилятися і почати виконувати ті обіцянки, які вони дали Україні.

А другий план – для внутрішніх потреб. Він про те, як Україна має змінитись внутрішньо, щоб досягти потрібних країні результатів. І, звісно, ​​перемогти у цій війні. Тому думаю, що тут буде чітко і конкретно прописано все, що стосується ефективної роботи вітчизняного військово-промислового комплексу. Американці та європейці категорично забороняють нам бити по Росії і не дають для цього далекобійної зброї? Отже, нам потрібно стрімко розвивати свою ракетну галузь.

У плані також мають бути методи боротьби з корупцією та покращення роботи українських правоохоронних органів і судової системи.

Володимир Фесенко

- Ідея другого плану постала як наслідок реакції суспільства на те, що зараз відбувається в країні. І президент змушений дослухатися до цього. Коли було представлено План перемоги, у соціальних мережах було багато питань, чому немає нічого подібного до ситуації всередині країни.

Нам потрібен план для внутрішніх дій для того, щоб навести лад і посилити наш внутрішній потенціал для боротьби з російською агресією.

Тому що в останні півтора року стало очевидним, що є чимало проблем, які заважають боротьбі з агресією. Це проблеми з корупцією, проблеми з ефективністю держапарату та ін. А це призводить до зниження внутрішньої єдності та консолідації. Тому й потрібні дії для зміцнення нашого потенціалу опору всередині країни.

У цьому плані мають бути конкретні пропозиції. Насамперед щодо посилення боротьби з корупцією. Усі ці недавні скандали з медико-соціальними експертними комісіями ( МСЕК ), прокурорами-« інвалідами » - це очевидний індикатор існування корупції в країні. Потрібно не просто садити корупціонерів, а йти глибше. Для цього потрібно довести до ефективного завершення реформу прокуратури, яка не була завершена, провести кадрове чищення.

Потрібно розібратися із судовою системою. Адже суди зараз ухвалюють дуже м'які вироки у корупційних справах. Потрібно провести судову реформу, поновити корпус суддів. Внести зміни до Кримінально-процесуального кодексу, в якому також містяться м'які санкції для корупціонерів та лазівки для уникнення їхньої відповідальності. Навести лад у системі правоохоронних органів.

Тобто поле застосування другого плану Зеленського дуже широке. Тільки для цього потрібно сформулювати чіткі та конкретні завдання.

І головне! У цьому плані має бути дана відповідь на головне питання: що ми робимо далі? У 2025 році продовжуватимемо воювати чи йдемо на переговори з Росією, можливо, і болючими компромісами? Нині у суспільстві немає єдності з цього питання.

Олег Саакян

- План перемоги спрямований на створення зовнішньополітичних умов, які б допомогли нам перемогти, а другий – на наші внутрішні можливості для виконання цих умов. По-перше – це питання бачення перемоги, яке було б зрозуміле суспільству і дало б конкретне пояснення, куди ми рухаємося. Щоб було ясно, чи наближаємося ми до перемоги, чи навпаки – віддаляємось.

А для цього слід вирішити цілий перелік організаційних питань. Починаючи від фінансово-податкового та закінчуючи корупційними процесами. І це не лише проблеми із МСЕК, а й в інших сферах. І третій напрямок – це створення механізмів підвищення рівня довіри до влади з боку суспільства.

А щодо корупції, то вона лише симптом проблем влади в країні. Вона просто сигналізує, що щось у країні працює неправильно. А як це виправити - і має бути прописано у другому плані Володимира Зеленського.

Теги за темою
Володимир Зеленський
Джерело матеріала
loader
loader