Україна передала в ООН документ про приєднання до Римського статуту
Україна передала в ООН документ про приєднання до Римського статуту

Україна передала в ООН документ про приєднання до Римського статуту

Заступниця міністра юстиції Ірина Мудра передала у пʼятницю до секретаріату ООН ратифікаційну грамоту стосовно долучення України до Римського статуту, що означатиме повноправну участь країни в Міжнародному кримінальному суді.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, процедура передачі ратифікаційної грамоти відбулася в одному з приміщень штаб-квартири ООН.

«Це історичний момент, - сказала в коментарі Укрінформу Мудра. - Сьогодні ми завершили довготривалу ратифікацію Римського статуту й нарешті стали повноцінним учасником МКС. Для України Римський статут набуває чинності з 1 січня 2025 року». Вона пояснила, що відбулася передача ратифікаційної грамоти на зберігання до секретаріату Організації Обʼєднаних Націй, яка є депозитарієм міжнародних договорів.

Україна передала в ООН документ про приєднання до Римського статуту - Фото 1

За словами заступниці міністра, з початку року Україна долучиться до роботи в ключовому органі міжнародного правосуддя й матиме, зокрема, можливість «впливати на пріоритезацію наших питань в МКС».

Мудра нагадала, що на сьогодні цей суд видав шість ордерів на арешт російських злочинців, зокрема російського правителя Володимира Путіна й військової верхівки - Сергія Шойгу, Валерія Герасимова та інших генералів.

«Наша участь в роботі МКС прискорить розгляд поточних справ і відкриття нових, відтак дасть можливість забезпечити справедливе покарання для всіх російських злочинців», - долала вона.

Як повідомляв Укрінформ, 21 серпня, Верховна Рада ухвалила ініційований Президентом України закон про ратифікацію Римського статуту та поправок до нього.

Ратифікація цього документа є обов’язковою умовою для подальшої євроінтеграції України. Україна підписала цей договір 20 січня 2000 року.

Після ратифікації Римського статуту держава стає учасником Міжнародного кримінального суду, а злочини, вчинені її громадянами, або скоєні на її території – підсудними суду в Гаазі.

Джерело матеріала
loader