Гутерреш підпалив гілку, на якій сидів: політолог розібрав його візит на саміт БРІКС
Гутерреш підпалив гілку, на якій сидів: політолог розібрав його візит на саміт БРІКС

Гутерреш підпалив гілку, на якій сидів: політолог розібрав його візит на саміт БРІКС

Таку думку 24 Каналу висловив політолог Олег Саакян, зауваживши, що у російсько-українській війні, яка є найбільшим конфліктом сучасності, ООН не має свого конструктивного місця. Ба більше, слабкості цієї структури створюють додаткові проблеми.

Навіщо генсек ООН поїхав на саміт БРІКС

Політолог вважає, що візитом на саміт БРІКС у Казань Гутерреш підпалив гілку, на якій сам сидить. Проте нікого з експертного середовища такий візит не здивував. Адже те, що мертве померти не може. Це стосується й ООН, й самого Гутерреша.

Генсек Організації Об'єднаних Націй відмовився від участі у Глобальному саміті миру, який відбувся у червні 2024 року, адже там йому б довелося вислухати все те, в чому ООН недієздатна та легітимізувати дискусію про те, що це абсолютно імпотентна структура. Натомість Гутерреш поїхав на саміт БРІКС.

Це ж можливість зустрітися, потиснути руки Путіну й потім сказати з гордим виразом обличчя, що Гутерреш саме той, хто готовий робити брудну роботу,
– зазначив Саакян.

Вкрай важливо, що Володимир Зеленський відмовив у візиті Гутерреша до України через участь у саміті БРІКС, щоб не легітимізувати легенду, що нібито генсек ООН є посередником й може бути частиною мирного процесу. Водночас речник генсека ООН заперечує саме такий контекст цієї тези.

"Хоча можна було прямо сказати, що поки у Гутерреша на костюмі не обсохла українська кров після поїздки в Казань, а крихти від казанської паляниці все ще на його безвусому обличчі, то в Києві не будуть раді його візитові", – мовив політолог.

Яка насправді позиція Гутерреша

Під час перебування на саміті БРІКС генсек ООН виступив з промовою, в якійзакликав до миру в Україні,відповідно до Статуту ООН. Втім, не назвав сторону, відповідальну за війну.

На думку політолога, Гутерреш хоче бути посередником, але не називатиме речі своїми іменами, а говоритиме лише нейтральну риторику, що є частина західної дипломатичної школи. Втім, він мав би послуговуватись резолюцією Генеральної асамблеї ООН, у якій чітко вказано, хто агресор, а хто жертву, й на чиїй стороні стоїть Статут ООН.

Однак він має прокитайські погляди, тому риторика й термінологія, якою він послуговується, залежатиме від того, якою вона є в так званому китайсько-бразильському мирному плані,
– зауважив Саакян.

За його словами, Гутерреш взяв участь у саміті БРІКС не без бажання на це Китаю. Адже усіх збирав Китай і саме китайські ідеї та інтереси лежать в основі прикінцевого комюніке. Росії нічого не вдалося отримати, окрім картинки.

Теги за темою
Росія ООН
Джерело матеріала
loader